VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week Martin Koolhovens wraakwestern Brimstone, de Braziliaanse thriller To My Beloved en adoptiedrama Lion.

Brimstone (Martin Koolhoven)

De jonge Liz leeft teruggetrokken in een kleine, streng-religieuze Nederlandse nederzetting in het wilde westen. Ze kan niet praten, want haar tong is er ooit uitgesneden. Toch is Liz tamelijk gelukkig. Totdat een duistere dominee het dorpje aandoet en het speciaal op haar lijkt te hebben voorzien.

VPRO Cinema (★★★★) 'Altijd meeslepend en prachtig gefilmd'
de Volkskrant (★★★) 'Dwingt tot nadenken'
Het Parool (★★★★) 'Brimstone overtuigt' €
The Guardian (★★★) 'Intrigerende variatie op de spagettiwestern'

To My Beloved (Aly Muritiba)

Fernando, vader van een jonge zoon, rouwt in stilte om zijn recent overleden vrouw, door elke avond liefdevol haar kleding en spullen te arrangeren. Tot hij tussen die spullen een videoband ontdekt met een geheim dat zijn liefde voor haar drastisch ondermijnt.

VPRO Cinema (★★★★) 'Onvoorspelbare thriller'   
de Volkskrant (★★★) 'Broeierig debuut'                                         
Het Parool (★★★★) 'Levert een spannende zoektocht op' €

Lion (Garth Davis)

De vijf-jarige Saroo raakt verdwaalt in Calcutta, duizenden kilometers van zijn Noord-Indiaas plattelandsdorpje. Via een kindertehuis belandt hij vervolgens bij liefdevolle adoptieouders in Australië. Maar eenmaal volwassen kan Saroo niet anders dan de zoektocht naar zijn oorspronkelijke familie hervatten.

VPRO Cinema (★★★) 'Drijft op de emoties van Saroo'
de Volkskrant (★★★) 'Hollywoodversie van Spoorloos'
The Guardian (★★★) 'Zal voor velen een gevoelige snaar raken'

Patriots Day (Peter Berg)

Wanneer bij de Boston Marathon twee explosieven afgaan begint voor politieagent Tommy Saunders een race tegen de klok om de daders op te sporen voor zij opnieuw toeslaan.

NRC Handelsblad (★★★) 'Hectische stijl'
de Volkskrant (★★) 'Lompe dialogen'
Boston Globe (★★) 'Oprecht en onnodig'