VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week de voor een Oscar genomineerde documentaire I Am Not Your Negro, het Zweedse drama Sami Blood en technothriller The Circle.

I Am Not Your Negro (Raoul Peck)

Documentaire over schrijver James Baldwin, gebaseerd op diens nooit voltooide boek over drie vermoorde vrienden: Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King. Bij Baldwins dood in 1987 waren slechts dertig pagina’s van het manuscript klaar. Regisseur Raoul Peck verbeeldt het boek dat James Baldwin nooit afmaakte.

VPRO Cinema (★★★★★) 'Onvergelijkbaar en onvergetelijk'
De Filmkrant (★★★★½) 'Belangrijke film die ongemakkelijke vragen stelt'
de Volkskrant (★★★★) 'Even dwingend als onweerstaanbaar'
NRC (★★★★) 'Fraaie kennismaking'

 

Sami Blood (Amanda Kernell)

Elle Marja, een veertienjarig Sami-meisje dat in de jaren dertig opgroeit in een familie van rendierherders, droomt van een groots en spannend leven in de stad, waar ze hoopt te gaan studeren. Haar moeder en zusje zien dat echter niet zitten, net als de meeste Zweden waarmee ze in aanraking komt.

VPRO Cinema (★★★) 'Fraai gefilmd'
de Volkskrant (★★★) 'Ietwat keurig'
De Filmkrant (★★★½) 'Indrukwekkend speelfilmdebuut'
NRC (★★★★) 'Prachtig'

Hier ben ik (Sarah Vos, Sander Snoep)

Documentaire over een aantal Bloemendalers dat worstelt met een bestaan waarin ambitie en gejaagdheid de standaard zijn geworden. Predikant Ad van Nieuwpoort probeert hen te helpen.

de Volkskrant (★★★) 'Beetje rommelig'
De Filmkrant (★★★½) 'Kijkt achter de façade'
NRC (★★★) 'Openhartig'
Het Parool (★★★) 'Soms best ontroerend'