VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week het Estse WO II-drama In the Crosswind, de Argentijnse komedie El ciudadano ilustre en Song to Song, de nieuwe film van Terrence Malick.

El ciudadano ilustre (Gastón Duprat en Mariano Cohn)

Na veertig jaar in Europa te hebben gewoond, keert schrijver Daniel Mantovani, winnaar van de Nobelprijs, voor het eerst terug naar het Argentijnse dorp van zijn jeugd. Omdat hij het verstikkende plaatsje altijd is blijven opvoeren in zijn romans, hebben veel oude bekenden nog een appeltje met hem te schillen.

VPRO Cinema (★★★★) 'Bijzonder vermakelijk'
de Volkskrant (★★★) 'Amusant'
NRC (★★★) 'Sterke, droge komedie'
De Filmkrant (★★★) 'Bevat mooie vondsten'

The Zookeeper's Wife (Niki Caro)

De dierentuin van Warschau wordt met veel toewijding beheerd door Jan Zabinski en zijn vrouw Antonina. Dan vallen in 1939 de nazi’s binnen en wordt het park gesloten. Strijdvaardig besluiten de Zabinski’s hun dierentuin in te zetten als schuilplaats voor Joodse onderduikers.

VPRO Cinema (★★★) 'Solide tranentrekker'
de Volkskrant (★★★) 'Tastbare absurditeit'
NRC (★★★) 'Schindler's List met dieren'
Little White Lies (★★) 'Je kan beter naar de dierentuin'

Django (Etienne Comar)

1943, het door Nazi-Duitsland bezette Parijs. De briljante, zorgeloze jazzgitarist Django Reinhardt is op het hoogtepunt van zijn roem en speelt in de grootste zalen van de stad. Wanneer de nazi's willen dat hij door Duitsland toert, zal ook Django moeten kiezen aan welke kant hij staat.

VPRO Cinema (★★) 'Vindt nooit zijn groef'
De Filmkrant (★★★) 'Lat had hoger gemoeten'
NRC (★★★) 'Een film over wachten'
The Guardian (★★) 'Te weinig tempo'

Unlocked (Michael Apted)

Tegen haar wil wordt voormalig CIA-agent Alice weer opgeroepen, ditmaal om een terreurverdachte te ondervragen. Tijdens het verhoor komt Alice erachter dat ze erin is geluisd en zonder het te weten heeft ze geheime informatie verschaft aan gevaarlijke terroristen.

VPRO Cinema (★★) 'Onfortuinlijke kluts'
de Volkskrant (★) 'Ongekend rommelig'
NRC (★★) 'Wel erg geïnspireerd door Homeland'