Lexicon Star Wars: The Force Awakens (slot)

Alles wat je over Episode VII moet weten

Rick de Gier ,

In de aanloop naar de zevende Star Wars-film, die 16 december in de bioscoop verschijnt, lijkt het internet te exploderen met nieuwtjes, filmpjes, terugblikken, voorbeschouwingen en andere Star Wars-info. Overweldigend? Geen nood, in dit lexicon (toepasselijk opgedeeld in drie episoden) lees je alles wat je over The Force Awakens moet weten. Vandaag: 'Mannenfilms?' tot 'Zzzz'.

Mannenfilms?
'Star Wars was altijd een jongensding, het waren films die vaders met hun zonen keken,' zei regisseur J.J. Abrams in een interview. 'Ik hoop dat deze nieuwe film er ook een is die moeders met hun dochters willen zien.' Abrams heeft een punt: de eerste films hadden Princess Leia, maar wel in een bijrol (en niet per se heel vrouwvriendelijk). Dat gaat veranderen, zegt ook producent Kathleen Kennedy: niet alleen speelt een vrouw (Rey) een van de hoofdrollen in The Force Awakens en keert Leia terug als generaal, ook achter de schermen zijn meer vrouwen actief. En voor toekomstige films is Disney hard op zoek naar vrouwelijke scenaristen en regisseurs.

Old-school
Hingen de weinig geliefde prequel-films nog van de computereffecten aan elkaar, regisseur Abrams laat in interviews weten dat hij The Force Awakens erg 'old-school' heeft aangepakt, door te filmen op 35mm, met zo veel mogelijk echte sets en zo min mogelijk bluescreens. 'Het is geweldig dat je tegenwoordig als filmmaker zo veel mogelijkheden hebt, maar dat betekent niet automatisch dat je die allemaal moet gebruiken. We hebben vaker CGI ingezet om dingen weg te halen dan toe te voegen .'
(Leuke terzijde: een groepje fans baalde zo van de digitale oppoetsbeurt die George Lucas de oorspronkelijke trilogie in de jaren negentig gaf, dat ze met veel moeite een 'despecialized edition' maakten. Bekijk hieronder een aankondiging.)

Persiflages
De Star Wars-spoof is een genre op zich. Een paar memorabele voorbeelden: jaren -tachtigfilm Space Balls , de stop-motion van Robot Chicken en de drie extra lange afleveringen van Family Guy (aanrader, als je zoiets kunt waarderen). De uitgebreide Force Awakens-persiflages laten nog even op zich wachten, maar voorpret is er al genoeg, zoals deze audities van Saturday Night Live:

Plot
Een officiële synopsis is er nog niet; alleen de grote lijnen zijn bekend. The Force Awakens speelt zich zo'n dertig jaar na de gebeurtenissen van Return of the Jedi af. Uit de as van The Empire is een nieuwe macht verrezen, The First Order, waarin Darth Vader als martelaar wordt vereerd. The Rebellion staat intussen bekend als The Resistance. En dan zijn er nog de geheimzinnige Knights of Ren, waaraan slechterik Kylo Ren zijn naam heeft ontleend.

Spoilers
'De geheimzinnigheid neemt lachwekkende vormen aan,' zegt Anthony Daniels, die C3PO speelt in alle films, in een interview. 'Het script dat ik ontving was getypt op donkerrood papier zodat het niet gekopieerd kon worden. Het was amper te lezen.' Ook overdreven vond Daniels het dat hij door Disney op de vingers werd getikt toen hij had getweet over de samenwerking met een bepaalde acteur - alles zou een spoiler kunnen zijn. Toch is de voorzichtigheid wel begrijpelijk: iedere kruimel die de makers laten vallen wordt tot in detail geanalyseerd. Zo ontstond er direct commotie toen acteur Mark Hamill tweette dat hij een contract had ondertekend voor Episode VIII – dan bleef Luke Skywalker dus leven! Eén oplettende fan heeft alle spoilers en geruchten verwerkt tot een voorlopige synopsis (eh, spoiler alert dus).

Teasers en trailers
De eerste trailer van The Force Awakens verbrak meteen een record: geen eerdere trailer was binnen 24 uur zo vaak bekeken op YouTube. De tweede trailer ging daar overheen, en de derde ging dáár weer overheen. Alle teasers, trailers en spotjes zijn te bekijken op het Star Wars-YouTube-kanaal.

Theorieën
Wie zijn de Knights of Ren? Wie is Supreme Leader Snoke? Zijn Han en Leia nog bij elkaar? De geheimzinnigheid rond The Force Awakens leidt tot vele prangende vragen (zelfs CNN wordt gek en zet er hier zestien op een rij). En die leiden weer tot wilde theorieën. De interessantste vind je hier. Ook leuk: de plotvoorspelling van Stephen Colbert: 

Universum
In de loop der jaren ontstond er rond de Star Wars- films een 'expanded universe' van animatieseries, games, boeken en strips, vol verhaallijnen die elkaar geregeld tegenspraken. Toen Disney LucasFilm kocht, werden veel van die series gestopt en drukte men op de spreekwoordelijke reset- knop. Vervolgens werd er een speciale afdeling opgezet – de LucasFilm Story Group – die in de gaten moet houden of alle details in de nieuwe verhalen wel overeenkomen met het officiële Grote Verhaal. Het nieuwe Star Wars-universum is enigszins vergelijkbaar met Disney's Marvel-universum, waarin de afzonderlijke films ook allemaal aan elkaar zijn gelinkt. Hier lees je 27 verhaallijntjes die – buiten de films om – tot de nieuwe, officiële canon behoren.

Voorbereiding
Een opfriscursus nodig voor het zien van Episode VII? Bekijk hier de plot van Episodes I t/m VI in zes minuten:

Ook de moeite waard, voor wie wat meer tijd heeft, zijn de uitgebreide besprekingen van Chris Stuckmann:

#WhereisLuke?
Opvallende afwezige in de posters, trailers en ander promotiemateriaal rond The Force Awakens is Luke Skywalker. Terwijl wel bekend is dat acteur Mark Hamill meedoet. Hoe zit dat? Is Luke overgelopen naar de Dark Side? Zit hij misschien achter het masker van Kylo Ren? Op Twitter werd de hashtag #WhereisLuke? al snel populair. Hier lees je meer.

Williams, John
Geen Star Wars zonder de legendarische tunes van John Williams. De componist (83 inmiddels) heeft zijn oorspronkelijke score naar eigen zeggen wat geüpdatet en uitgebreid. Op de site van Classic FM lees je er alles over.

Zzzzz
De diehards kunnen en willen het zich niet voorstellen, maar er zijn hele volksstammen die het verschijnen van een nieuw hoofdstuk in die reeks infantiele ruimtemuppetverhaaltjes geen zak interesseert. Je krijgt soms de indruk dat acteur Harrison Ford daar ook bij hoort. Zijn beweegreden om mee te doen? 'Ik werd betaald.'

Hieronder vind je ook de eerste twee delen in deze serie.