Lexicon Star Wars: The Force Awakens (II)

Alles wat je over Episode VII moet weten

Rick de Gier ,

In de aanloop naar de zevende Star Wars-film, die 16 december in de bioscoop verschijnt, lijkt het internet te exploderen met nieuwtjes, filmpjes, terugblikken, voorbeschouwingen en andere Star Wars-info. Overweldigend? Geen nood, in dit lexicon (toepasselijk opgedeeld in drie episoden) lees je alles wat je over de nieuwe film moet weten. Vandaag: 'Episodes VIII en IX' tot 'Lucas, George'.

Episodes VIII en IX
The Force Awakens is het eerste deel in de 'sequel-trilogie', na de oorspronkelijke trilogie (1977-1983) en de ' prequel-trilogie' (1999-2005). Episode VIII wordt verwacht op 26 mei 2017 en geschreven en geregisseerd door Rian Johnson (Looper). Episode IX moet in 2019 verschijnen, en wordt geregisseerd door Colin Trevorrow (Jurassic World). Volgens coscenarist Lawrence Kasdan (die zowel bij de oorspronkelijke trilogie als de nieuwste trilogie betrokken is) zullen de films onderling nogal verschillen qua stijl en toon.

Fans
Dat het Star Wars-universum nogal wat enthousiaste volgelingen heeft, behoeft geen verdere toelichting. Op internet wemelt het van de lofzangen, zelfgemaakte filmpjes en andere fan-uitingen. Vermeldenswaardig is het project Star Wars Uncut, waarin alle drie de oorspronkelijke films frame voor frame zijn nagemaakt door duizenden fans. The Force Awakens heeft uiteraard ook al flink wat creativiteit aangewakkerd. Heel aardig is deze 'Sweded' trailer. En helemaal fraai is dit zogenaamde achter-de- schermenfilmpje:

#ForceforDaniel
De Amerikaanse überfan Daniel Fleetwood (32) kreeg in juli 2015 te horen dat hij kanker had, met nog maar enkele maanden te leven – en dus de première van The Force Awakens niet meer zou halen. Zijn vrouw Ashley begon een online actie met de hashtag # ForceforDaniel, in de hoop dat hij de film voor de première zou kunnen zien. De hashtag werd opgepikt door diverse Star Wars-acteurs, met als gevolg dat Daniel thuis een privévertoning kreeg van de bijna voltooide film, en een telefoontje van regisseur J.J. Abrams. Vijf dagen later overleed hij.

Force Friday
Laat het maar aan Disney over om een hype te creëren. Het bedrijf riep 4 september 2015 uit tot 'Force Friday' – op die dag gingen overal in de VS om middernacht winkels open en werd alle nieuwe merchandise rond The Force Awakens gelanceerd. Hier een impressie:

Games
Geen nieuwe blockbuster zonder bijbehorende games. De belangrijkste titels rond The Force Awakens zijn Star Wars Battlefront (bekijk recensies op MetaCritic), Disney Infinity 3.0 ( recensies) en Star Wars: Uprising ( recensies).

Google
Ook Google doet gezellig mee. Een van de teasers voor The Force Awakens is exclusief te bekijken via de virtual reality-bril Google Cardboard. Daarnaast kunnen Google-gebruikers hun profiel pimpen door aan te geven of ze bij de lichte of de duistere kant willen horen. En Google Translate biedt tijdelijk de mogelijkheid woorden te vertalen naar de Star Wars-taal Aurebesh. De concurrentie blijft trouwens niet achter – Apple's Siri kreeg ook een Star Wars-tintje.

Honest Teaser

Imax
The Force Awakens is deels gefilmd met Imax-camera's, en zal in drie versies te zien zijn: 2D, 3D en Imax 3D.

Inside Out
Geinige crossover-reclame: de personages van Pixar-film Inside Out kijken naar de Star Wars-trailer:

Jar Jar Binks
De geanimeerde alien Jar Jar Binks, die in de prequel-trilogie verschijnt, is verreweg het meest gehate personage uit het Star Wars-universum (en volgens diverse pols zelfs het irritantste filmpersonage ooit). Onder fans is veel gespeculeerd over de vraag of Jar Jar opnieuw zal opduiken in The Force Awakens. Eén theorie, die stelt dat hij aldoor een slechterik is geweest en in de nieuwe film wel eens de verborgen identiteit van het personage Supreme Leader Snoke zou kunnen zijn, werd op internet zo populair dat de makers maar even officieel lieten weten: nee, Jar Jar komt niet meer terug.

Kylo Ren
Is Kylo Ren (Adam Driver) de nieuwe Darth Vader? Kan hij even populair worden? Geek-site Screenrant denkt van wel en noemt maar liefst tien argumenten.

Lightsabers
Een van de vele – vele – kritiekpunten op de prequel-trilogie was het gebrek aan echt enerverende lightsaber-gevechten. Goed nieuws: regisseur Abrams heeft laten weten dat de gevechten in The Force Awakens ruwer, primitiever en agressiever zullen zijn. Intussen is het fancy lichtzwaard van Kylo Ren, die in de eerste trailer opdook, al veel besproken. Acteur Ewan McGregor, die in Episodes I, II en III Obi-Wan Kenobi speelde, vindt het bijvoorbeeld maar niks.

Locaties
De opnames voor The Force Awakens vonden plaats in Ierland, Abu Dhabi, IJsland en New Mexico.

Lucas, George
Nadat de eerste teaser van The Force Awakens verscheen, reageerde George Lucas – die Star Wars bedacht, Episodes I, II, III en IV regisseerde en meeschreef aan alle zes de films – daar wel erg koeltjes op. Nee, hij had nog niet gekeken en nee, hij was eigenlijk ook niet zo geïnteresseerd. Dat klonk nogal gefrustreerd. In latere interviews wijdde Lucas hier meer over uit. Hij zou zo veel kritiek hebben ontvangen op de prequel-trilogie dat hij geen zin meer had om ooit nog een Star Wars-film te regisseren. Bovendien zouden zijn uitgebreide ideeën voor een eventuele vervolgtrilogie volledig door Disney zijn genegeerd. Maar inmiddels heeft Lucas The Force Awakens gezien en is hij weer wat positiever: hij vond de film erg goed en zal aanwezig zijn bij de officiële première.

Hieronder vind je ook het eerste en laatste deel van deze serie.