Lexicon Star Wars: The Force Awakens (I)

Alles wat je over Episode VII moet weten

Rick de Gier ,

In de aanloop naar de zevende Star Wars-film, die 16 december in de bioscoop verschijnt, lijkt het internet te exploderen met nieuwtjes, filmpjes, terugblikken, voorbeschouwingen en andere Star Wars-info. Overweldigend? Geen nood, in dit lexicon (toepasselijk verdeeld in drie episoden) lees je alles wat je over de nieuwe film moet weten. Vandaag: 'Abrams, J.J.' tot 'Disney'.

Abrams, J.J.
De maker van o.a. tv-serie Lost en Mission: Impossible III, die in 2009 ook de Star Trek-franchise met succes nieuw leven inblies, werd door Star Wars-bedenker George Lucas zelf geselecteerd om Episode VII te regisseren. In interviews waarschuwt Abrams vast dat The Force Awakens nooit zal kunnen voldoen aan de torenhoge verwachtingen: 'Welke film zou dat wel kunnen? Niets kan de magie die George Lucas heeft gecreëerd evenaren.'

Achter de schermen
Terwijl de sets van eerdere Star Wars-delen stof staan te verzamelen in de Sahara, worden er druppelsgewijs beelden losgelaten van de sets van The Force Awakens. Eerst waren er foto's, daarna verschillende featurettes. Verreweg het mooist is dit filmje dat werd vertoond op Comic- Con:

Anthology-films
Toen LucasFilm in 2012 werd overgenomen door Disney, liet het bedrijf weten vanaf 2015 jaarlijks een nieuwe Star Wars-film uit te willen brengen. Naast een officiële derde trilogie, die begint met The Force Awakens en de draad oppakt na de gebeurtenissen van Return of the Jedi, komen er op zichzelf staande, zogenaamde 'anthology-films'. Voor december 2016 staat Rogue One : A Star Wars Story op de agenda, van regisseur Gareth Edwards (Monsters), die zich afspeelt tussen Episodes III en IV. In 2018 volgt een nog titelloze film over de jonge Han Solo, van regisseursduo Christopher Miller en Phil Lord (The Lego Movie), en in 2020 een film over premiejager Boba Fett, geregisseerd door Josh Trank (Chronicle ).

BB8
Cutest droid ever.
 

Blessures
Acteur Harrison Ford, die terugkeert als Han Solo, brak tijdens de opnames van The Force Awakens zijn enkel toen die klem raakte tussen de deur van ruimteschip The Millennium Falcon. Toen regisseur Abrams de acteur wilde helpen, liep die tot overmaat van ramp een rugbreuk op. De opnames werden een aantal weken stilgelegd, wat de film volgens Abrams uiteindelijk alleen maar ten goede is gekomen.

Boeken
In de loop der jaren zijn er al honderden boeken en strips verschenen die zich afspelen in het Star Wars-universum, vaak van barre kwaliteit en met elkaar in tegenspraak. Disney heeft al die titels uit de officiële canon geschrapt en begon direct opnieuw met de release van maar liefst twintig boeken (romans, kinderboeken en strips) over de gebeurtenissen die voorafgaan aan de nieuwe film.

Box-office
Volgens de experts gaat The Force Awakens alle box-office-records verbreken. In het openingsweekend zal mogelijk meer dan 600 miljoen dollar worden verdiend ( het record staat momenteel op 524 miljoen, voor Jurassic World), en de internationale totaalopbrengst zou de drie miljard wel eens kunnen overschrijden .

#BoycottStarWarsVII
De hoofdrol van de Britse acteur John Boyega in de nieuwe Star Wars-film wekte de irritatie van sommige fans omdat hij een donkere huidskleur heeft. Een zwarte Stormtrooper? Dat kan toch helemaal niet! Na de lancering van de eerste trailer was de hashtag #BoycottStarWarsVII zelfs even trending. Gelukkig kwam dat vooral doordat fans die protesteerden tegen het racisme de hashtag ook gebruikten. (Zie ook 'China')

Budget
Het budget van The Force Awakens wordt geschat op zo'n 200 miljoen dollar. Daar komt nog een marketingbudget bij van nog zo'n 200 miljoen . De duurste film aller tijden is Star Wars VII daarmee nog lang niet: Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides kostte bijvoorbeeld zo'n 380 miljoen dollar (zonder marketing).

Cantina-scène
Er komt in de nieuwe film een variant op de beroemde Cantina-scène uit Star Wars IV: A New Hope, waarin Luke Skywalker en Han Solo elkaar voor het eerst ontmoeten. Dat liet J.J. Abrams weten in de Tonight Show, waarin hij vertelde over zijn onverwachte samenwerking met Broadway-componist Lin-Manuel Miranda:

Cast
Naast oude bekenden als Harrison Ford (Han Solo), Carrie Fisher (Princess Leia, nu General Leia) en Mark Hamill (Luke Skywalker), zijn er rollen voor Adam Driver (slechterik Kylo Ren), Oscar Isaac (rebellenpiloot Poe Dameron), Andy Serkis (Dark Side-heerser Snoke), John Boyega (stormtrooper Finn ) en nieuwkomer Daisy Ridley ('Rey'). Op filmsite Empire zijn uitgebreidere karakteromschrijvingen te lezen.

China
In China is Star Wars nog lang niet zo populair als in de VS; de oorspronkelijke films waren pas vorig jaar voor het eerst in de bioscoop te zien . Omdat China hard op weg is de meest lucratieve filmmarkt ter wereld te worden , trekt Disney alles uit de kast om The Force Awakens daar te promoten. Zo werden er even vijfhonderd stormtroopers losgelaten op de Chinese Muur. Overigens ontstond op internet een relletje toen de Chinese posters werden onthuld: acteur John Boyega is daarop veel kleiner dan op de Amerikaanse posters . Gaat het – alweer – om zijn huidskleur?

Dieet
Oudgedienden Mark Hamill (Luke Skywalker) en Carrie Fisher (Princess/General Leia) vertelden de pers dat ze voor hun optredens respectievelijk zo'n twintig en vijftien kilo moesten afvallen. Vooral Fisher (59) vond dat maar niks: 'Ze willen me niet helemaal inhuren, maar slechts voor driekwart. In deze industrie draait het nog altijd alleen maar om uiterlijk. Belachelijk.'

Disney
In het najaar van 2012 werd LucasFilm, het productiebedrijf van George Lucas, voor ruim vier miljard dollar overgenomen door The Walt Disney Company. Met grote gevolgen. Disney kondigde al snel een nieuwe filmtrilogie aan, en sluit een vierde niet uit. Daarnaast komen er spinoff-films (zie 'Anthology-films'), boeken, comics, tekenfilms, games en speelgoed. En alles moet zo veel mogelijk in eigen huis worden geproduceerd: tekenfilms gingen van Cartoon Network naar Disney XD en strips van Dark Horse naar Marvel (sinds 2009 van Disney). Verwacht in 2021: pretpark Star Wars Land. (Lees meer op Screenrant.com: The 10 Biggest Changes Disney Has Made.)

Hieronder vind je ook het tweede en derde deel in deze serie.