Filmstudio MGM vraagt faillissement aan

Schuld bedraagt vier miljard dollar

De Amerikaanse filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM ) heeft woensdag faillissement aangevraagd. De bekende studio met de brullende leeuw gaat gebukt onder een schuld van vier miljard dollar. De studiobazen hopen dat de faillissementsaanvraag de weg vrijmaakt voor een doorstart.

MGM praat al maanden met aandeelhouders en financiers over herstructurering van de schuld, maar dat heeft tot nu toe onvoldoende resultaat opgeleverd. Enkele weken geleden sloeg het een overnamebod af van de rivaliserende en eveneens noodlijdende studio Lions Gate.

MGM werd met de schuld opgezadeld na de overname in 2005 door een groep durfkapitalisten en mediabedrijven.

MGM is opgericht in 1924 en beroemde titels van de studio zijn Ben-Hur en de Pink Panther- en Rocky-films. Ook de James Bond-films worden door MGM gemaakt, reden waarom de nieuwe Bond al een tijdje op zich laat wachten. Dankzij de financiële problemen van MGM hebben de  voorbereidingen op Peter Jacksons ‘prequel’ op de Lord of the Ring-films, The Hobbit, ook vertraging opgelopen. Maar de verwachting is dat met of zonder MGM zowel de nieuwe Bond als The Hobbit er zullen komen.