Het Japanse concern Sony koopt het Amerikaanse Metro-Goldwyn-Mayer voor bijna 5 miljard dollar. De overname werd mogelijk nadat het Amerikaanse mediaconcern Time Warner zich had teruggetrokken uit de race om de overname van de legendarische film- en televisiestudio's.

Time Warner had 4,5 miljard dollar geboden, maar dat vond MGM niet voldoende . MGM maakte maandagavond bekend in principe overeenstemming te hebben bereikt over de voorwaarden van de transactie met Sony en de investeringsmaatschappijen Providence Equity Partners, Texas Pacific en de zakenbank DLJ Merchant.

De groep onder leiding van Sony betaalt per aandeel MGM 12 dollar, in totaal 2, 93 miljard dollar. De rest van de overnamesom bestaat uit schulden van MGM.

Sony is bekend van de elektronica, maar ook actief in de muziek- en filmindustrie. Sony heeft met Columbia Pictures en TriStar eigen filmstudio's. MGM is nu grotendeels eigendom van de 86-jarige Kirk Kerkorian. Hij bezit driekwart van de aandelen. Kirkorian zette de Hollywood-icoon enkele jaren geleden te koop. Toen liepen gesprekken met overnamekandidaten echter op niets uit.

De twee investeringsmaatschappijen die Sony bij de overname helpen, zijn vooral geïnteresseerd in de mogelijkheden om speelfilms op dvd te verkopen . MGM beschikt over 's werelds grootste filmbibliotheek.

MGM, bekend van de brullende leeuw bij de introductie van zijn films, beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw met films als Gone with the Wind en de Wizard of Oz.

De afgelopen jaren richtte de directie zich vooral op het geld verdienen met de eigen bibliotheek. In nieuwe films werd weinig geïnvesteerd, afgezien van de succesvolle James Bond-reeks.

(Bron: ANP)