De Amerikaanse filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) wil de ondergang afwenden door middel van een gecontroleerde doorstart. In ruil voor het kwijtschelden van een schuld van in totaal 4 miljard dollar, zouden de schuldeisers grootaandeelhouders worden van het nieuwe bedrijf, berichtten Amerikaanse media vrijdag.

De legendarische studio met de brullende leeuw praat al maanden met aandeelhouders en financiers over de herstructurering van de schuld van 4 miljard dollar. Ook de verkoop van de studio werd overwogen. Maar de gesprekken leverden tot nu toe onvoldoende resultaat op, waardoor de productie van verscheidene films, onder meer een nieuwe James Bond en het tweedelige The Hobbit, stil werd gelegd.

MGM werd met de schuld opgezadeld na de overname in 2005 door een groep durfkapitalisten en mediabedrijven. Volgens het nieuwe plan zouden de schuldeisers ruim 95 procent van de aandelen krijgen na een doorstart. Een klein deel van het eigendom zou toevallen aan de kleine filmstudio Spyglass Entertainment, die het management van het nieuwe MGM zou moeten leveren.

Bron: ANP