Onderzoek geëist naar Oscarselectie

René Mioch en filmproducenten doen oproep

Filmjournalist René Mioch wil een onderzoek naar de Nederlandse Oscarinzending van dit jaar. Dat schrijft hij in een open brief aan het Filmfonds en Holland Film. Producenten San Fu Maltha (Oorlogswinter, Zwartboek) en Alain de Levita (De Storm) steunen dit verzoek.

De oproep is een reactie op het nieuws dat de Oscarcommissie de Nederlandse inzending voor dit jaar, The Silent Army, had afgekeurd. De film van Jean van de Velde is namelijk een hermontage van Wit Licht en dat mag volgens de regels niet. Oorlogswinter van Martin Koolhoven is nu gekozen als vervanger en maakt daarmee kans op de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Rene Mioch noemt de gang zaken in de brief een ‘blamage’ en roept op tot een uitgebreid onderzoek.
 
Directeur Doreen Boonekamp van het Filmfonds stelt in een reactie aan het ANP vooral naar de toekomst te willen kijken. ‘Ik zal er op toezien dat in overleg met de verschillende partijen een nieuw reglement wordt opgesteld met een heldere en inzichtelijke selectieprocedure.’ Holland Film liet gisteren al weten dat zij samen met betrokken partijen een nieuw reglement wil opstellen.