Oscarinzending nog niet zeker

Voldoet The Silent Army wel aan de eisen?

Gisteren werd bekend gemaakt dat The Silent Army (de Cannes-versie van Wit licht) de Nederlandse inzending voor de Oscars zou worden. Een selectiecommissie met afgevaardigden uit onder andere het Binger Filmlab en de Dutch Directors Guild had dat bepaald. Er blijken nu wat haken en ogen aan te zitten.

Het begon met een uitspraak van Martin Koolhoven, de regisseur van Oorlogswinter, de film waarvan werd verwacht dat hij zou worden ingezonden. De filmmaker stelde dat de producent van The Silent Army, Independent Films, betrokken zou zijn geweest bij de selectie. De producenten van Oorlogswinter en De Storm (een andere kanshebber voor de selectie) hebben nu om opheldering gevraagd.

De inzending van The Silent Army zou namelijk voor problemen kunnen zorgen bij de toelating. Zo staat in de reglementen dat een film tenminste zeven dagen achter elkaar gedraaid moet hebben, en de opbrengst naar de producent zou moeten gaan. The Silent Army heeft precies zeven dagen gedraaid in Utrecht, maar de laatste dag zijn de opbrengsten naar War Child gegaan. Daarbij komt dat een film grotendeels in een andere taal dan Engels gesproken moet worden. Ook dat lijkt bij The Silent Army niet het geval. Holland Film, die over de inzendingen gaat, stelt echter dat de film aan de eisen voldoet.

HP de Tijd bracht een brief van een advocatenkantoor naar voren, geadresseerd aan Holland Film, waarin staat dat er een kort geding zal worden aangespannen door de producenten van Oorlogswinter, De storm en Bride Flight, als The Silent Army zich niet terugtrekt.

Vooralsnog staat The Silent Army in de planning voor de inzending, maar niets lijkt zeker.