The Silent Army geweigerd voor Oscars

Oorlogswinter nu de Nederlandse inzending

De Nederlandse film The Silent Army is door de Oscarcommissie geweigerd als Nederlandse inzending voor de Oscars. De hermontage van Wit Licht, geregisseerd door Jean van de Velde, voldoet niet aan de voorwaarden die de commissie stelt. In plaats hiervan zal nu Oorlogswinter van Martin Koolhoven worden ingestuurd.

De Oscarcommissie keurt The Silent Army af vanwege het feit dat de film geen originele productie is, vanwege de hermontage. Holland Film, die de inzending nomineert, was van te voren al door filmkenners hiervoor gewaarschuwd. De producenten van Oorlogswinter en De Storm zette ook al eerder vraagtekens bij de inzending en dreigden destijds met een kort geding. Desondanks besloot Holland Film de nominatie door te zetten. Wel zette de organisatie voor de zekerheid een tweede film 'in de wachtstand' en dat was dus Oorlogswinter. De film van Koolhoven maakt nu kans op de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Holland Film laat tegenover het ANP weten dat zij in samenwerking met partijen een nieuw reglement wil opstellen. Dit moet een ‘herhaling van de gang van zaken rond de inzending van The Silent Army voorkomen.’