Acteursvakbond stelt stemming voor staking uit

Screen Actors Guild last spoedvergadering in

De Amerikaanse acteursvakbond Screen Actors Guild (SAG) heeft de stemming voor een staking in Hollywood uitgesteld. De stemformulieren zouden op 2 januari naar de leden van de vakbond worden verstuurd, maar de SAG kondigde aan dat er eerst op 12 en 13 januari een spoedvergadering zal plaatsvinden. Dat meldt The Hollywood Reporter.

De vertraging komt niet uit de lucht vallen. Vorige week tekende een groep van meer dan 130 acteurs een petitie tegen de dreigende staking. A-List acteurs als George Clooney, Edward Norton en Cameron Diaz ondertekenden de petitie die stelde dat ze ‘de vakbond en de zaken waar ze voor vechten steunen, maar niet geloven dat nu het juiste moment is om mensen hun baan te laten verliezen.’ De New Yorkse afdeling van de Screen Actors Guild sprak zich eveneens uit tegen de staking, tot woede van SAG-president Alan Rosenberg.

De Screen Actors Guild lanceerde onlangs een solidariteitscampagne, gesteund door 30 acteurs. Onder anderen Mel Gibson, Holly Hunter en Martin Sheen verklaarden achter de staking te staan, maar de onrust binnen de vakbond is er niet door verdwenen. De top van de vakbond houdt vol dat de stemming na de spoedvergadering gewoon zal plaatsvinden.

De strijd tussen acteursvakbond SAG en de AMPTP gaat met name over het percentage dat acteurs krijgen van de opbrengsten van dvd's en online streaming. De scenarioschrijvers staakten van november 2007 tot en met februari dit jaar eveneens voor een groter deel van de inkomsten uit nieuwe media. De staking van de schrijvers resulteerde uiteindelijk in een deal tussen de Writer's Guild of America en de Alliance of Motion Picture & Television Producers. De meeste vakbonden, waaronder de andere acteursvakbond AFTRA, sloten soortgelijke contracten. Alleen de SAG weigert in te gaan op het aanbod van de studio's.