Acteurs tekenen petitie tegen staking

‘Niet het juiste moment’ volgens acteurs

Een groep van meer dan 130 acteurs heeft een petitie getekend tegen de dreigende staking van de Amerikaanse acteursvakbond Screen Actors Guild (SAG). A-List acteurs als George Clooney, Edward Norton en Cameron Diaz ondertekenden de petitie die stelde dat ze ‘de vakbond en de zaken waar ze voor vechten steunen, maar niet geloven dat nu het juiste moment is om mensen hun baan te laten verliezen.’

De onderhandelingen tussen de vakbond en de Alliance of Motion Picture & Television Producers (AMPTP) over een nieuw contract  liepen in november vast. De Screen Actors Guild hoopt op 2 januari de stemformulieren naar hun leden te sturen om toestemming te vragen voor een staking. 75 procent van de leden zal voor moeten stemmen, wil de staking er daadwerkelijk komen. De tegenstand in Hollywood lijkt echter groot. De huidige economische crisis en het effect dat de staking van de scenarioschrijvers op de filmindustrie had, spelen daarbij een belangrijke rol.

De Screen Actors Guild lanceerde onlangs een solidariteitscampagne, gesteund door 30 acteurs. Onder anderen Mel Gibson, Holly Hunter en Martin Sheen verklaarden achter de staking te staan, maar de tegenstanders lijken de overhand te hebben. Zelfs vanuit eigen kringen komt de stakingsoproep de SAG op kritiek te staan. Vrijdag sprak de New Yorkse afdeling van de vakbond zich uit tegen de staking, tot woede van SAG-president Alan Rosenberg.
 
De strijd tussen acteursvakbond SAG en de AMPTP gaat met name over het percentage dat acteurs krijgen van de opbrengsten van dvd's en online streaming. De scenarioschrijvers staakten van november 2007 tot en met februari dit jaar eveneens voor een groter deel van de inkomsten uit nieuwe media. De staking van de schrijvers resulteerde uiteindelijk in een deal tussen de Writer's Guild of America en de Alliance of Motion Picture & Television Producers. De meeste vakbonden, waaronder de andere acteursvakbond AFTRA, sloten soortgelijke contracten. Alleen de SAG weigert in te gaan op het aanbod van de studio's.