Onderhandelingen met acteursvakbond vastgelopen

SAG vraagt leden om toestemming voor staking

De maandenlange onderhandelingen tussen de Amerikaanse acteursvakbond Screen Actors Guild (SAG) en de Alliance of Motion Picture & Television Producers (AMPTP) lijken definitief te zijn vastgelopen. De acteursvakbond is al bezig om een campagne op te zetten om toestemming van hun leden te krijgen voor een staking.

De gesprekken tussen de twee partijen, onder leiding van bemiddelaar Juan Carlos Gonzalez, kwamen zaterdagnacht tot een einde. De contractonderhandelingen gaan met name over het percentage dat acteurs krijgen van de opbrengsten van dvd's en online streaming. Eerder staakten de scenarioschrijvers al drie maanden lang voor een groter deel van de inkomsten uit nieuwe media.

De staking van de schrijvers, die ervoor zorgde dat tientallen Amerikaanse televisieseries tijdelijk werden stopgezet, resulteerde uiteindelijk in een deal tussen de Writer's Guild of America en de Alliance of Motion Picture & Television Producers. De meeste vakbonden, waaronder de andere acteursvakbond AFTRA, sloten soortgelijke contracten. Alleen de SAG weigert in te gaan op het aanbod van de studio's.

De AMPTP noemt het bizar dat de Screen Actors Guild een betere deal eist dan de andere vakbonden, 'zeker in deze periode van economische chaos'. De acteursvakbond legt de schuld weer bij de studio's, door te verklaren dat het onmogelijk de eisen van de AMPTP kan accepteren.

Of de staking er daadwerkelijk komt hangt van twee factoren af. Ten eerste zal 75 procent van de leden van de SAG voor een staking moeten stemmen. Vervolgens moet het bestuur van de vakbond beslissen of de staking ook echt van kracht wordt.

Wanneer de acteurs dan precies het werk neer zullen leggen is onduidelijk. Men verwacht dat het meer dan een maand zal duren voordat de stemmen van de leden binnen zijn. De staking zou dan tijdens het zogenoemde awards season vallen, waardoor de uitreikingen van de Golden Globes en de Oscars in gevaar komen. In januari dit jaar ging de uitreiking van de Golden Globes niet door omdat de meeste acteurs zich solidair toonden met de stakende scenarioschrijvers en het gala besloten te boycotten.