Staking scenarioschrijvers Hollywood

Na het weekend leggen schrijvers de pen neer

Gisteravond heeft het Writers Guild of America (WGA) tijdens een bijeenkomst in Los Angeles zijn leden aangeraden om na het weekend in staking te gaan.
De bond wil zo meer royalties afdwingen.

De staking zal vooral direct gevolgen hebben voor de dagelijkse televisieshows van onder meer David Letterman, Jay Leno en Jon Stewart die voor hun humoristische commentaar op de actualiteiten zijn aangewezen op een team van WGA-schrijvers. Ook zal de productie van sommige series en films vertraging oplopen als de schrijvers collectief in staking gaan. Het is voor het eerst in bijna twintig jaar dat de scriptschrijvers voor film-en televisieproducties in Hollywood het werk neerleggen.

De scenarioschrijvers vinden dat zij veel te weinig krijgen van het geld dat wordt verdiend met dvd's en de verkoop via internet. Zij krijgen nu bijvoorbeeld drie dollarcent voor iedere verkochte dvd , die voor twintig dollar over de toonbank gaat. Het besluit van de schrijversvakbond tot staking over te gaan zal zeer waarschijnlijk ook effect hebben op de contractonderhandelingen die de regisseurs- en acteursgilden in de komende maanden gaan voeren met de Hollywoodstudio's.