And the winner is: Argo van Ben Affleck. Zondagnacht zijn de Oscars uitgereikt, zonder al te grote verrassingen. Lees alles over de winnaars en de presentatie van Seth MacFarlane, en bekijk filmpjes en links.

De prijzen


Film: Argo (Ben Affleck)
Regie: Ang Lee (Life of Pi)
Vrouwelijke hoofdrol: Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)
Mannelijke hoofdrol: Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Vrouwelijke bijrol: Anne Hathaway (Les Misérables)
Mannelijke bijrol: Christoph Waltz (Django Unchained)
Oorspronkelijke scenario: Quentin Tarantino (Django Unchained)
Bewerkte scenario: Chris Terrio (Argo)
Buitenlandse film: Amour (Michael Haneke)
Documentaire: Searching for Sugar Man
Animatiefilm: Brave

Lees hier de volledige lijst met winnaars

Veel inkoppers in de belangrijkste categorieën: beste film voor Argo, beste acteur voor Daniel Day- Lewis, beste buitenlandse film voor Amour – het waren de namen die al weken rondgingen, en die in veel gevallen ook al andere grote prijzen in de wacht sleepten. Grote verrassingen bleven uit, al waren de Oscars voor bijvoorbeeld Ang Lee (regie), Christoph Waltz (bijrol) en Quentin Tarantino (scenario) vooraf moeilijk te voorspellen.

Een Nederlands tintje kreeg de avond met de Oscar voor beste effecten, gewonnen door het technische team achter Life of Pi, onder wie de Nederlander Erik-Jan de Boer. Life of Pi is met vier Oscars ( regie, camerawerk, effecten, muziek) de film met de meeste prijzen. Relatieve verliezer van de avond is Lincoln, die twaalf keer werd genomineerd en slechts twee keer beloond (voor beste hoofdrolspeler en production design).

Een record werd behaald door Daniel Day-Lewis, die de eerste acteur is die driemaal een Oscar won voor de beste hoofdrol (na prijzen voor zijn rollen in My Left Foot en There Will Be Blood).

In hoeverre klopten de voorspellingen van Cinema.nl? Heel behoorlijk! Bekijk hier onze voorbeschouwing: 

De ceremonie


De show werd gepresenteerd door Seth MacFarlane, maker van de komedie Ted en animatieserie Family Guy. Producties die bekendstaan om hun grove en gevatte humor. MacFarlane wist zich aardig in te houden en kwam regelmatig geestig uit de hoek in de lange openingsperformance met veel zang en dans. Melig hoogtepunt (of dieptepunt, net hoe je het bekijkt) was het nummer ' We Saw Your Boobs', met opsomming van actrices die in films uit de kleren gaan.

Verdere opmerkelijke momenten: de uitreiking van beste film door First Lady Michelle Obama, de uitglijder van Jennifer Lawrence op de trap naar het podium, en Shirley Bassey's jubileumvertolking van Goldfinger.

Bekijk hier de hele openingsmonoloog van MacFarlane.

Lees een uitgebreid verslag van de avond op IMDb.

De buzz


Wat droegen de sterren op de rode loper? Bekijk honderden foto's op IMDb .

Lees tweets van de sterren, verzameld door The Guardian.

Het was een goed weekend voor filmprijzen. Behalve de Oscars werden ook de Franse Césars, de Independent Spirit Awards en de Razzies uitgereikt.

Ten slotte: de Oscar-winnende documentaire Searching for Sugar Man gaat over singer/songwriter Sixto Rodriguez. Deze trad in 2007 op bij Motel Mozaique. Beluister hieronder de opname van VPRO's 3VOOR12.