Argo wint belangrijkste Golden Globes

Jodie Foster trekt aandacht met onthullende speech

Zondagavond (lokale tijd) werden in Hollywood de Golden Globes uitgereikt. Grote winnaar was de politieke thriller Argo van Ben Affleck, die de prijs voor beste film en beste regie won.

De prijs voor beste acteur in een drama ging naar Daniel Day-Lewis voor zijn vertolking van president Lincoln in de gelijknamige film van Steven Spielberg. Jessica Chastain won de prijs voor beste actrice voor haar rol in Zero Dark Thirty, over de vangst van Osama Bin Laden.

Les Misérables won de hoofdprijs in de categorie beste musical of komedie. Ook Hugh Jackman en Anne Hathaway ontvingen prijzen voor hun rollen in die film.

Voor de tweede maal won de thrillerserie Homeland de Golden Globe voor beste televisieserie van het jaar. Ook hoofdrolspelers Damien Lewis en Claire Danes werden onderscheiden.

De Golden Globes, die worden beschouwd als belangrijkste graadmeter voor de Oscars, werden gepresenteerd door komieken Tina Fey en Amy Poehler, die behoorlijk geestig uit de hoek kwamen. De meeste aandacht ging echter uit naar actrice Jodie Foster, die een carrièreprijs ontving en tijdens haar speech tussen neus en lippen door uit de kast kwam als lesbienne.

Bekijk hier de volledige lijst met winnaars.

De speech van Jodie Foster:

De openingsmonoloog van Tina Fey en Amy Poehler: