Verenigde Staten 1981. Drama van John Huston. Met o.a. Sylvester Stallone, Michael Caine, Pelé, Bobby Moore en Osvaldo Ardiles.

VPRO Cinema

Een film over echte voetbalhelden, die zich afspeelt tijdens WO II. In een krijgsgevangenenkamp spelen geallieerde soldaten onder leiding van de Britse international John Colby (Caine) partijtjes voetbal. Kampbewaarder majoor Von Steiner (Von Sydow) herkent Colby en vat het plan op om een wedstrijd te organiseren tussen bewakers en gevangenen. Maar de nazi-propagandamachine ziet haar kans en laat de wedstrijd in Parijs tussen geallieerden en het Duitse elftal plaatsvinden. Onderwijl werkt een irritante Amerikaan (Stallone, die wat dat betreft op zijn plaats is) aan zijn ontsnapping en weet zich op een bijzonder ongeloofwaardige manier in het elftal te dringen. Maar ook hij werpt zich op als held en helpt het hele team te ontsnappen. Een inspirerende film, ondanks de nodige clichés, met als hoogtepunt de voetbalwedstrijd waaraan behalve Pelé ook andere voetbalsterren als de Britse Bobby Moore en de Argentijn Osvaldo Ardiles meedoen.

credits

Regie:
John Huston
Cast:
Sylvester Stallone, Michael Caine, Pelé, Bobby Moore, Osvaldo Ardiles, Max von Sydow, Daniel Massey, Carole Laure, Jean-François Stévenin, Co Prins, Amidou
Scenario:
Evan Jones, Yabo Yablonsky
Productie:
Freddie Fields
Camera:
Gerry Fisher
Muziek:
Bill Conti
Montage:
Roberto Silvi
Kijkwijzer:
A
Jaar:
1981
Alt. titels:
Escape to Victory
Genres:
Drama, Sportfilm, Oorlogsfilm
Trefwoorden:
Gevangenisfilm, Voetbalfilm
Landen:
Verenigde Staten