Voetbalfilm Victory (1981) krijgt een remake

Regisseur Doug Liman in gesprek met Warner Brothers

De voetbalfilm Victory uit 1981, waar onder anderen Pelé in meespeelde, krijgt een remake. Regisseur Doug Liman, bekend van films als Swingers, The Bourne Identity en het meer recente Edge of Tomorrow, is nog in onderhandeling met studio Warner Brothers. Gavin O’Connor, die in 1999 de film Tumbleweeds schreef, regisseerde en er zelf in speelde, zal het filmscript herschrijven.

De originele versie gaat over een groep geallieerde krijgsgevangenen die tijdens WO II onder leiding van de Britse international John Colby ( Michael Caine) partijtjes voetbal spelen. Kampbewaarder majoor Von Steiner ( Von Sydow) herkent Colby en vat het plan op om een wedstrijd te organiseren tussen bewakers en gevangenen. De nazi-propagandamachine ziet haar kans en laat de wedstrijd in Parijs tussen geallieerden en het Duitse elftal plaatsvinden. In de film speelden destijds voetballers als Bobby Moore (GB), Co Prins (NL) en voetballegende Pelé uit Brazilie mee.

Eerder al kondige productiebedrijf Imagine Entertainment aan een biopic te maken over voetbalster Pelé. Reden voor deze plotselinge voetbalinteresse uit Hollywood – normaal gesproken gaan Amerikaanse sportfilms vooral over honkbal en American football – is de toenemende groei van het internationale publiek in de bioscoop. Hollywood zou willen aansluiten bij de interesses van het wereldwijde publiek, zo stelt Tom Brook, filmjournalist bij de BBC.

Bovendien wordt voetbal ook in Amerika steeds populairder. De WK-wedstrijd tussen de VS en Portugal trok deze week ruim 18 miljoen kijkers . Daarmee was het de best bekeken voetbalwedstrijd in de geschiedenis van de VS.