Tijdens het WK staat je televisie bol van het spectaculaire voetbal. Helaas eindigt niet elke wedstrijd in 1-5, met een door de lucht vliegende Van Persie als knallend hoogtepunt. Cinema.nl bespreekt daarom de opmerkelijkste voetbalfilms. Voor als je even géén zin hebt in Honduras – Zwitserland.

Aflevering 1: Victory (VS, 1981)
Regie: John Huston
Met: Sylvester Stallone, Michael Caine, Pelé

In een krijgsgevangenenkamp spelen geallieerde soldaten onder leiding van de Britse international John Colby ( Caine) partijtjes voetbal. Kampbewaarder majoor Von Steiner ( Max von Sydow) herkent Colby en vat het plan op om een wedstrijd te organiseren tussen bewakers en gevangenen. Maar de nazi-propagandamachine ziet haar kans en laat de wedstrijd in Parijs tussen geallieerden en het Duitse elftal plaatsvinden.

De bal in beeld
Voetballen kunnen de acteurs in Victory wel. Menig omhaal, kapbeweging of borstaanname ziet er zeer soepel uit, zeker in de slowmo’s. Dat mag geen wonder heten aangezien de cast voornamelijk uit oud-voetballers bestaat, met Pelé als uitblinker. Wel zijn de shots af en toe wat onlogisch aan elkaar geknipt, waardoor het geheel enigszins potsierlijk oogt. Al met al een leuke en geloofwaardige pot voetbal. Zelfs het gegeven dat Stallone niet kan voetballen, en dus op doel moet, overtuigt.

Is de voetbalfilm een voetbalfilm?
Het is lang wachten voordat er echt wordt gevoetbald in Victory. Pas in de finale wordt uitgepakt met een groot aantal voetbalscènes. Tot die tijd is het gelaten aanzien hoe Stallone tegen ieders zin in een plekje in het team verovert . Toch draait Victory met een halve cast aan oud-voetballers vooral om voetbal. En als Pelé meespeelt in een film, dan is het een voetbalfilm.

Beste voetbalwijsheid
[Aanwijzend op een bord] ‘I go this, this , this, this, this, this and then.. goal!’ - Pelé

Spot de sporter
Pelé (Brazilië), Bobby Moore (Engeland), Osvaldo Ardiles ( Argentinië), Paul van Himst (België), Co Prins (Nederland), Kazimierz Deyna ( Polen), Hallvar Thoresen (Noorwegen), Mike Summerbee (Engeland), Russell Osman ( Engeland), John Wark (Schotland), Søren Lindsted (Denemarken) en Kevin O’ Callaghan (Ierland).

Trivia
Victory is gebaseerd op echt gespeelde wedstrijden van fabrieksarbeiders tegen lokale legerkampen in Oekraïne. Na twee overwinningen op een Duits team werden alle voetballers opgepakt en in een gevangenenkamp gestopt. Op drie voetballers na, kwamen zij daar allen om.

Sylvester Stallone vond dat hij als ster van de film het winnende doelpunt moest scoren. De voetbalcast wist hem ervan te overtuigen dat dit een slecht idee was. Wel mocht Stallone een strafschop stoppen.

Klik hier voor het overzicht van de WK-serie