Italië/​Frankrijk 1978. Drama van Ermanno Olmi. Met o.a. Luigi Ornaghi, Francesca Moriggi, Omar Brignoli, Carlo Rota en Pasqualina Brolis.

VPRO Cinema

Kroniek van vijf gezinnen van landarbeiders op een grote Lombardische boerderij rond 1890, die eindigt als een van de vaders stiekem een populier omhakt om een klomp uit te snijden voor zijn schoolgaande zoon en na de ontdekking op staande voet wordt ontslagen. De historische reconstructie plaatst geen ideologische of esthetische interpretatie van buiten - of achteraf op gebeurtenissen, maar laat ze in een reeks van kleine details voor zichzelf spreken waardoor de sociale aanklacht vanzelf duidelijk wordt. Dit zeer persoonlijke meesterwerk van Olmi wordt door amateurs gespeeld in het dialect van Bergamo dat ook voor Italië ondertiteld moest worden. Curieus tweeduidig beeld van religie die zowel kracht geeft en tot verdere ontwikkeling stimuleert als gelatenheid tegenover de omstandigheden dicteert. Scenario van regisseur Olmi. Camerawerk van regisseur Olmi, Enrico Tovaglieri en Frano Gambarana. Meervoudig bekroond, w.o. een Gouden Palm.

credits

Regie:
Ermanno Olmi
Cast:
Luigi Ornaghi, Francesca Moriggi, Omar Brignoli, Carlo Rota, Pasqualina Brolis, Francesca Villa, Maria Grazia Caroli, Battista Trevaini, Giuseppino Sangaletti, Antonio Ferrari, Teresa Brescianini, Giuseppe Brignoli, Massimo Fratus
Scenario:
Ermanno Olmi
Camera:
Ermanno Olmi
Montage:
Ermanno Olmi
Jaar:
1978
Alt. titels:
De klompenboom
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Kroniek, Sociaal drama
Landen:
Italië, Frankrijk