Elke week tipt de VPRO Boekengids drie nieuwe boeken, van Nederlandse romans tot internationale pareltjes en van klassiekers tot non-fictie en dichtbundels. Met deze week nieuwe boeken van Paul Lynch, José Henrique Bortoluci en Tom van Hulsen.

Paul Lynch
Lied van de profeet

De dag zit er bijna op als er bij Eilish, moeder van drie pubers en een baby, wordt aangeklopt. Ze doet open en daarmee begint de ellende in Lied van de profeet (Prometheus), de ijzingwekkende roman waarmee Paul Lynch vorig jaar de Booker Prize won. In Ierland is een partij aan de macht die alle democratische waarden overboord heeft gegooid. Eilish’ echtgenoot wordt gearresteerd en vanaf dat moment moet ze zorgen dat haar kinderen en dementerende oude vader niets overkomt. Deze roman, die van een gitzwarte, poëtische schoonheid is, laat zien hoe een land waarin je je veilig waande, kan veranderen in een land waarin een normaal bestaan niet langer mogelijk is. Zowel tijdloos als akelig actueel.

(Katja de Bruin)

José Henrique Bortoluci
Wat van mij is

Aan het begin van de coronapandemie besloot José Henrique Bortoluci eindelijk dat boek te schrijven over zijn vader, Didi, die vanaf midden jaren decennialang vrachtwagenchauffeur in Brazilië was. Een plan dat extra urgent werd nadat bij de patriarch darmkanker werd vastgesteld. In de fraaie, Éduard Louisachtige memoir Wat van mij is (De Arbeiderspers) boekstaaft hij liefdevol diens ruwebolsterverhalen over het leven op de weg, van met een kapmes door de jungle ploegen tot barbecueën op de vrachtwagenmotor. Maar we lezen ook over de schaduwkanten van de landsgeschiedenis (megalomane infrastructurele projecten tijdens de militaire dictatuur, Amazoneontbossing, de waanzin van Bolsonaro), de overeenkomsten tussen kanker en voortwoekerend kapitalisme en de worstelingen een zoon die als academicus zijn ouderlijk milieu ‘ontsteeg’.

(Dirk-Jan Arensman)

Tom van Hulsen
FC Londen

Het is al lang niet meer het centrum van een Empire, maar nog wel de voetbalhoofdstad van de wereld. Londen herbergt niet minder dan dertien profclubs, waarvan er zeven acteren op het hoogste platform, de Premier League. Wanneer BBC’s Match of the Day in samenvatting hun thuiswedstrijden uitzendt, kijk je niet naar een bloedeloze Keukenkampioendivisie, maar naar the beautiful game, ofwel cultuurgoed, immer gepassioneerd uitgevoerd in volgepakte en sfeervolle stadions. Tom van Hulsen, eindredacteur van Trouw en oud-hoofdredacteur van Voetbal International, heeft alle dertien accommodaties opgezocht en mét hun Umfeld in kaart gebracht in de reisgids FC Londen (De Kring), verrijkt met vier toeristische stadstouren en smakelijke hoogtepunten uit bijna 150 jaar voetbalhistorie.

(Maarten van Bracht)

de boekengids in je mailbox?