Elke week tipt de VPRO Boekengids drie nieuwe boeken, van Nederlandse romans tot internationale pareltjes en van klassiekers tot non-fictie en dichtbundels. Met deze week nieuwe boeken van Christophe Boltanski, Alice Elliott Dark & Maddalena Vaglio Tanet.

Christophe Boltanski
King Kasaï

Alles lezen, van Hergé’s karikaturale Kuifje in Congo tot Van Reybroucks meesterlijke Congo. Een geschiedenis, volstond niet voor Christophe Boltanski. Hij wilde het onverkwikkelijke koloniale verleden, het schandelijk geëxploiteerde bezit van de Belgische koning Leopold II ook fysiek ondergaan en bracht een nacht door in het AfricaMuseum in Tervuren bij Brussel, waar men pas heel laat heeft geprobeerd de collectie van het stuitendste inzake racisme en koloniale misdaad te ontdoen. In de duisternis van het kelderverdiep laat Boltanski de verbannen opgeslagen stukken op zich inwerken, bepeinst hoe en waarom generaties De Boekhat als kolonialen zo tekeergingen, en dommelt gelijkvloers in bij een enorme, destijds op bestelling geschoten olifant, naamgever van zijn boek-op-de tast: King Kasaï (Cossee/Pelckmans).

(Maarten van Bracht)

Alice Elliott Dark
De zomers

De zomers (Wereldbibliotheek) van Alice Elliott Dark is nu al een heerlijke vakantiekofferpil. Spil is kinderboekenschrijfster Agnes Lee (80) die, nu na een derde borstkankerdiagnose het einde nadert, veel te beschermen heeft. Geheimen, zoals het feit dat ze onder pseudoniem vernietigende semiautobiografische satires voor volwassenen publiceert. Een gekoesterd stuk ongerepte natuur aan de kust van Maine dat in handen van projectontwikkelaars dreigt te vallen. En bovenal haar levenslange vriendschap met één van de mede-eigenaren daarvan, Polly Wister, die zich tot Agnes’ frustratie volledig wijdde aan haar echtgenoot, een hilarisch pompeuze filosoof, en haar zoons, die dat paradijsje wél willen verkopen. Darks proza is kalm, beeldend en raak, haar psychologisch inzicht vlijmscherp. Warm aanbevolen dus, zeker voor Elizabeth Strout-fans.

(Dirk-Jan Arensman)

Maddalena Vaglio Tanet
Ballade van het bos

De juf is nooit bang geweest voor het bos waar ze als kind elke boomwortel kende en in het aardedonker zocht naar eekhoorntjesbrood. Nu is ze 42 en loopt ze datzelfde bos in, maar ditmaal verstopt ze zich. Een van haar leerlingen is uit het raam gesprongen en verdronken in de rivier. De juf, ‘een wat vreemde, maar bescheiden vrouw die haar hele leven probeert andermans aandacht te ontvluchten’, heeft in dat drama een rol gespeeld. Ballade van het bos (Meridiaan) van Maddalena Vaglio Tanet, over een Italiaans dorp dat in rep en roer verkeert na de verdwijning van de ongrijpbare maar geliefde juf, is geïnspireerd op een ware gebeurtenis. Een intrigerende, knappe en spannende debuutroman.

(Katja de Bruin)

de boekengids in je mailbox?