VPRO Gids 5

4 februari t/m 10 februari
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

CCR

Revival of niet, het jaartal 2001 in het bijschrift bij de foto van Creedence Clearwater Revival is onjuist (VPRO Gids #3, p. 90, ‘Geboren in de bayou’). Tweede van links is John Fogerty’s oudere broer Tom, die al in 1990 overleed.

ROBERT HEMPELMAN, NUENEN

Planet Finance

Ooit heb ik tijdens een college kunstsociologie Jürgen Habermas voorbij zien schuifelen. Er was een medestudent die zei: ‘Waarom die oude mannen?’ Ooit zag ik Sinéad O’Connor op televisie. Ik vroeg mezelf toen af: waarom zo provocerend? Onlangs zag ik de illusie van de materiële wereld. Ik vroeg mezelf af: waarom nog zes uur zendtijd besteden aan een gedragspatroon dat we eigenlijk al tientallen jaren kennen? ‘Tja, wat is goed leven?’ vroeg de filosoof. ‘De waarheid kennen,’ zei ik. Maar zouden we de waarheid willen horen als ze woedend voor ons stond? Besteed liever zes uur zendtijd aan Planeet Knagend Geweten.

VERONIQUE CORJANUS, BERGSCHENHOEK

Jas

In ‘Worstel en kom boven’, de derde aflevering van de documentaireserie Het water komtvertelde een vrouw dat zij de Watersnoodramp als dertienjarige overleefde doordat ze met haar ouders, haar broer en haar zus op een vlot was geklommen. Toen ze weer vaste grond onder hun voeten hadden ging haar moeder naar een kerk waar droge kleding werd uitgedeeld, maar daar kreeg ze te horen dat ze hiervoor niet aanmerking kwam omdat ze lid was van een andere kerk. Dat deed mij denken aan een verhaal dat mijn moeder vertelde. Nadat Tilburg onder water was komen te staan, hielp ze als vrijwilliger met het uitdelen van ingezamelde kleding aan evacuees. In de rij wachtenden stond een man met zijn gezin aan wie ze een mooie winterjas kon geven die daar hing. De jas paste perfect, maar de man weigerde hem met de woorden: ‘Als ik met die jas aan weer thuiskom, gelooft niemand dat ik daar eerlijk aan ben gekomen.’

MARLOUS MEIJVAERT, ZEVENAAR

Gebarentolk

Tot mijn verbazing zie ik in de nachtprogrammering van NPO 3 bij het Jeugdjournaal steeds staan: met gebarentolk. Ik weet dat omroepen niet over de programmering gaan, maar kan iemand mij uitleggen waarom dove en slechthorende kinderen midden in de nacht zouden moeten kijken? Het Jeugdjournaal kan om 19.00 uur toch uitgezonden worden met gebarentaal? Wel zo logisch.

INEKE VAN KOOTEN NIEKERK, CULEMBORG

Taliban

Ik vraag me na het zien van de eerste aflevering van de serie Onze man bij de Taliban (zondag 22 januari, NPO 2) ernstig af of de VPRO erbij stilgestaan heeft dat het ruim een halfjaar na Erdbrinks bezoek gevaarlijk kan zijn om de dappere vrouwen die aan het woord komen op televisie te laten zien. De maatregelen tegen vrouwen zijn in Afghanistan immers veel inhumaner en onrechtvaardiger geworden. Inmiddels zijn ze van het (werk)toneel verdwenen. Leven ze überhaupt nog? Dat vorige week de vrouwelijke politicus Mursal Nabizada vermoord is, doet het ergste vermoeden. De luchtige toon die Erdbrink aanslaat past naar mijn smaak helemaal niet bij het menselijke drama dat zich daar op dit moment voltrekt. Je kunt zeggen dat hij dit toen niet kon vermoeden, maar de VPRO had het programma op zijn minst een andere naam kunnen geven dan het olijk klinkende Onze man bij de Taliban – alsof het je vrienden zijn – en wellicht ook kunnen controleren of de geïnterviewde personen hun openheid niet met de dood hebben moeten bekopen.

ARIEL WIENK, ARNHEM