VPRO Gids 3

21 januari t/m 27 januari
Pagina 90 - ‘vrijdagetalage’
papier
90

vrijdagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Komt het water weer?

De slotaflevering van ‘Het water komt’ gaat het over de erfenis van de ramp en de toekomst. Zijn de dijken weer te laag?
Het water komt

vrijdag

NPO 2 20.30-21.30

60 minuten

npo start

Bewust of niet, de angst voor doorbrekende dijken leeft nog steeds bij veel Zeeuwen, legt bassist en tekstschrijver van Bløf Peter Slager in de slotaflevering van Het water komt uit. Slager ziet het bij zijn eigen moeder Corrie. Die werd tijdens de Watersnoodramp in 1953 als achtjarig meisje door meerdere mensen uit het water getrokken nadat het water haar met brute kracht van de schouders van haar vader, die zijn dochtertje juist probeerde te redden, af sloeg. Haar vader werd even verderop ook levend uit het water gevist. ‘Niet over vertellen, niet naar vragen’ werd decennialang het motto voor veel Zeeuwse gezinnen net als dat van Slager. Maar de angst voor het water, de plek, het stilzwijgen, het stroomt allemaal onder het gebied door, aldus Slager.