VPRO Gids 5

4 februari t/m 10 februari
Pagina 58 - ‘maandagetalage’
papier
58

maandagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Te groot voor China

In ‘De grootste beursgang ooit’ loopt de succesvolle ondernemer Jack Ma op ‘Planet Finance’ tegen dikke Chinese muren aan.
Planet Finance

maandag

NPO 2 22.20-23.20

60 minuten

npo start

Na het bezoek aan de kleine Japanse belegger Mevrouw Watanabe vervolgt regisseur Marije Meerman haar zesdelige reis over Planet Finance in China. Daar maken we kennis met de succesvolle ondernemer Jack Ma. Die naam doet wellicht bellen rinkelen. Niet alleen omdat die tussen BC’ers als Xi, Hu en Jiang makkelijk te onthouden is, ook omdat hij zijn renminbi’s verdiende met online verkoopplatform Alibaba. Dat is wereldwijd bekend van AliExpress, het Chinese Amazon en ook populair in Nederland. Alles kost daar zo goed als niks en als je geluk hebt komt je schuimklopper voor Sinterklaas binnen of anders wel rond Sint Juttemis. Die kleine ordertjes zijn peanuts, maar massa is kassa en Ma bouwde er een miljardenimperium mee plus een flink banksaldo.