VPRO Gids 5

4 februari t/m 10 februari
Pagina 50 - ‘zondagetalage’
papier
50

zondagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Echt complot

In Duitsland werden ‘Reichsbürger’ niet al te serieus genomen. Tot ze een couppoging deden.
ZDF-History

zondag

ZDF 23.45-0.30

45 minuten

zdf.de

ZDF History mijdt doorgaans de al te actuele onderwerpen, maar om de recente, verijdelde couppoging tegen de Duitse regering kon het geschiedenisprogramma na alle ongelovige ophef niet meer heen. Wilde dat clubje zogeheten Reichsbürger onder aanvoering van die bejaarde adellijke huisjesmelker nou echt de regering in Berlijn omverwerpen en vervolgens berechten? Vanavond is de aflevering gewijd aan complottheorieën en complotdenkers, waaronder die van de tot voor kort als mallotig afgedane Reichsbürgerbewegung.

Veel mensen voelen zich in een als ingewikkeld ervaren wereld bedreigd, machteloos, onmondig en dus tekortgedaan, door toedoen van duistere machten die op de achtergrond aan de touwtjes trekken ten koste van hen, onschuldige slachtoffers. Ze vervallen tot geloof in mythen, met simpele verzonnen verklaringen en oplossingen. Complotdenken is zo oud als de wereld en de samenzweringstheorieën komen in verschillende constellaties toch steeds op hetzelfde neer: feiten ontkennen of betwijfelen en ‘alternatieve feiten’ en verklaringen aandragen.