VPRO Gids 4

28 januari t/m 3 februari
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Kate & Sinéad

 

De coverfoto van Sinéad O’Connor (VPRO Gids #1) is een intrigerend kunstwerk, maar geen portret. De wimperharen, de wenkbrauwen en zelfs de reflecties in het hoornvlies zijn volmaakt gespiegeld, haar voor haar. Dat lukt de evolutie nooit. Op veel andere afbeeldingen zit haar neuspiercing in de linkerneusvleugel.

De vrijheid van de kunstenaar levert wel een verrassend resultaat op, je raakt geobsedeerd.

 

JOOST MULLER, VELDHOVEN

Hermans

 

Geoloog en schrijver Salomon Kroonenberg heeft een boek over mijn favoriete auteur geschreven: De aarde volgens W.F. Hermans: De schrijver als geoloog (VPRO Gids, # 2, p. 58, ‘W.F. Hermans, geoloog’). Ik ben reuzebenieuwd, want Hermans was geen geoloog, maar fysisch-geograaf. De geologie is de wetenschap die de aarde, haar geschiedenis en de processen die haar vormen en gevormd hebben bestudeert. Fysische geografie daarentegen houdt zich bezig met de natuurkundige processen die het landschap vormen en hebben gevormd. Het fenomeen ‘erosie’, waar Hermans een studie over schreef, is dan ook typisch een fysisch-geografisch onderwerp. Ik zou de stelling aandurven dat Hermans als schrijver dan ook niet geïnteresseerd was in de processen die de hoofdpersonen van zijn romans en verhalen hadden gevormd, maar wel in de wrijving tussen die personen en hun medemensen. Maar dat boek van Kroonenberg, door de VPRO Gids immers als ‘fraai’ gekwalificeerd, ga ik zeker lezen.

 

HANS KOENEN, AMSTERDAM

Zaïre Krieger

 

Volgens het artikel over Zaïre Krieger hield zij bij de vertaling van ‘The Hill We Climb’ ook rekening met het ritme (VPRO Gids #2, p. 74, ‘Woordkunstenaar’). Als voorbeeld lezen we: ‘We lay down our arms, so that we can reach our arms out to one another.’ Vertaling: ‘Onze handen gebald als vuisten gaan open om een hand te reiken.’ Het is hier nu juist niet gelukt, behalve bij de eerste en laatste lettergrepen, om het ritme van het origineel te benaderen. Het mooie, strakke metrum van Amanda Gorman ontbreekt. Er is ook geen oplossing gevonden voor de verdubbeling van ‘arms’, wat jammer is. Ook wordt in het artikel een dichtregel van Zaïre Krieger zelf geciteerd, met daarin het zinsdeel ‘maar die lijdensweg dat je dacht dat je zou ombrengen is je startbaan’. Tsja, ‘die lijdensweg dat’ bevat toch echt wel een taalfoutje. Zaïre Krieger is een jonge dichter en beginnersfouten horen erbij: try, fail, try again, fail better. De vraag is of het wel zo verstandig was een belangrijke opdracht te geven aan een ambachtelijk nog onvolgroeid talent.

 

JOS VAN BEERS

Lord Byron

 

In het artikel ‘Vijf jaar dood’ (VPRO Gids #1, p. 58) staat te lezen: ‘De waarheid is vreemder dan fictie, schreef Mark Twain in 1897.’ Deze uitspraak wordt echter toegeschreven aan Lord Byron (1788-1824), die in de veertiende canto van zijn satirische epos Don Juan constateert: ‘’Tis strange – but true; for truth is always strange; Stranger than fiction.

 

J. DE KONING

Murky Skies

Stuitend Het schaamrood op m’n kaken na het kijken van Murky Skies, de documentaire over de Bijlmerramp. Onze regering was bureaucratisch en koud. Geen enkele empathie. Niet alleen werd mensen de ondersteuning die ze nodig hadden onthouden, onze regering ontkende stelselmatig dat er hulp nodig was. Het is dertig jaar geleden. Zou het nu anders zijn? In Groningen weten ze beter. En bij de ziekmakende vervuiling rondom Tata Steel staan omwonenden in de kou en herhaalt de staatssecretaris doodleuk de ongefundeerde uitspraken van Tata Steel. Niks veranderd dus.

ANNEMIEK VAN DER SCHAAR

Uitslag kerstfilmquiz

In het eindejaarsnummer van de VPRO Gids en op de site van VPRO Cinema stond een behoorlijk pittige quiz over het filmjaar 2022. De winnaars zijn Annemijn Gruisen uit Utrecht, Thijs Rijkhoek uit Den Haag en Hans Dusée uit Tilburg. Allemaal van harte gefeliciteerd. De goede antwoorden zijn te vinden op vprogids.nl/kerstfilmquiz.