VPRO Gids 2

14 januari t/m 20 januari
Pagina 74 - ‘Woordkunstenaar’

Woordkunstenaar

Elja Looijestijn ,

In het leven en werk van de veelzijdige Zaïre Krieger staat het woord altijd centraal.

Zaïre Krieger

Zaïre Krieger werd bij het grote publiek vooral bekend als de persoon die uiteindelijk wél ‘The Hill we Climb’ mocht vertalen; het gedicht dat Amanda Gorman voordroeg op de inauguratie van de Amerikaanse president Biden. Aanvankelijk vroeg uitgeverij Meulenhoff Marieke Lucas Rijneveld voor de klus, maar na een golf van kritiek kozen ze toch voor iemand die meer gemeen had met de originele auteur; een jonge zwarte vrouw met spokenwordachtergrond. Tijdens het vertalen van de veelbesproken tekst hield ze rekening met de inhoud, maar ook met de culturele achtergrond en het ritme. De zin: ‘We lay down our arms, so that we can reach our arms out to one another’ werd: ‘Onze handen gebald als vuisten gaan open om een hand te reiken’.

Krieger werd in 1995 geboren in Amsterdam-Noord, haar ouders hebben allebei een Surinaamse achtergrond. Na het gymnasium ging ze rechten studeren en werkte ze als journalist en columnist voor onder meer One World. Als spokenwordartiest treedt ze overal op, waarbij haar teksten vooral gaan over gelijke rechten voor vrouwen, mensen van kleur en lhbtqi’ers. Ook zijn haar woorden te zien in de openbare ruimte, bijvoorbeeld op het gebouw van het Stadsloket in Amsterdam-Noord en bij de Tolhuistuin in diezelfde wijk. Daar staat op een muur: ‘Waarom kruip je nog als je vliegen kan; zoveel wind en storm zijn door je propellers gegaan, maar die lijdensweg die je dacht dat je zou ombrengen is je startbaan’. Krieger werkt ook als voice-over en sprak bijvoorbeeld een audiotour van het Stedelijk Museum in. Zelfs op haar lichaam staan woorden: op haar bovenbeen heeft ze een tattoo van een citaat van schrijver en activist bell hooks.

Een blik op haar Instagram toont ook een andere kant: schaars gekleed en glimmend van de baby-olie paradeert ze over het podium in de ballroom scene, een van oorsprong Amerikaanse subcultuur waarin leden van de queer community zich laten zien door middel van dans en performance.

Sinds 3 januari is ze te zien als een van de gastdocenten in het zesde seizoen van Dream School, waarbij ze jonge deelnemers spokenwordles geeft. Vandaag is ze te gast in Kunststof.