VPRO Gids 9

26 februari t/m 4 maart
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Anne+
Nederland 2021. Drama van Valerie Bisscheroux. Met o.a. Hanna van Vliet, Thorn Roos de Vries, Jouman Fattal, Huib Cluistra en Jade Olieberg.

Anne staat op het punt om te vertrekken naar Montreal, naar grote liefde Sara. Eén probleem: Anne weet niet of ze haar leven in Amsterdam wel wil opgeven. Een leven vol feesten, vrienden en zorgen om een debuutroman die maar niet wil vlotten. Gaandeweg ontdekt Anne wat ze de wereld en zichzelf te vertellen heeft: dat je moet vieren wie je bent. Anne+ is een heerlijk inkijkje in het leven van een twijfelende millennial en laat een wereld zien waar je zo in wilt stappen: liefdevol, open-minded, eerlijk, sexy en kwetsbaar. Met een eervolle vermelding voor de liefdesscène tussen Hanna van Vliet en Thorn Roos de Vries, die zowel geil als ontwapenend intiem is.

Diva
Frankrijk 1981. Misdaad van Jean-Jacques Beineix. Met o.a. Frédéric Andréi, Wilhelmenia Fernandez, Richard Bohringer, Thuy An Luu en Jacques Fabbri.

De jonge brommerkoerier Jules (Andréi) heeft een passie voor opera. Hij slaagt erin een clandestiene opname te maken van een optreden van de Amerikaanse diva Cynthia Hawkins (Fernandez). Al snel zijn criminelen op jacht naar de bijzondere tape. Het is niet het enige bandje waar men naar op zoek is: op een andere cassette doet een vermoorde prostituee onthullingen over een politiecommissaris. Visueel verbluffend speelfilmdebuut van Beineix (37°2 le matin), die het vak leerde als assistent van Claude Berri, René Clément, Claude Zidi en Jerry Lewis. Vier Césars, waaronder eentje voor de prachtige muziek.

Olga
Frankrijk/Zwitserland/Oekraïne 2021. Drama van Elie Grappe. Met o.a. Anastasiia Budiashkina, Sabrina Rubtsova, Caterina Barloggio, Thea Brogli en Jérôme Martin.

Terwijl de vijftienjarige Oekraïense topturnster Olga zich in Zwitserland voorbereidt op het EK, zet haar moeder, die journaliste is, haar leven op het spel bij de volksopstand op het Maidanplein. Een geweldig verfrissend, meeslepend speelfilmdebuut over hoe het persoonlijke zich tot het collectieve verhoudt. Zonder pretenties over wat wijsheid is, maar buitengewoon in de onsentimentele verbeelding van kracht en emoties. Dat gebeurt tot drie keer toe op een cinematografisch zo overrompelende manier dat alleen dat al reden is deze film te gaan zien. Een andere is de zeldzaam robuuste wijze waarop vrouwen in beeld worden gebracht.

Being the Ricardos
Verenigde Staten 2021. Biografie van Aaron Sorkin. Met o.a. Javier Bardem, Nicole Kidman, Jake Lacy, Nina Arianda en Alia Shawkat.

De Amerikaanse sitcom I Love Lucy was in de jaren 50 razend populair. Miljoenen huishoudens keken naar het leven van Lucy en Ricky Ricardo, gespeeld door echtpaar Lucille Ball en Desi Arnaz. In deze biopic staat één aflevering centraal, terwijl achter de schermen Desi (Bardem) van overspel wordt beschuldigd en Lucille (Kidman) van het aansluiten bij de communistische partij. Aaron Sorkins kijk op I Love Lucy krijgt van de Amerikaanse pers vooral kritiek op de in hun ogen verkeerde casting van Lucy, maar voor wie niet met deze serie opgegroeid is, is Being the Ricardos een fascinerend hoofdstuk uit het leven van één van Hollywoods bekendste koppels.

naar vpro cinema