VPRO Gids 8

19 februari t/m 25 februari
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Le corbeau
Frankrijk 1943. Film noir van Henri-Georges Clouzot. Met o.a. Pierre Fresnay, Ginette Leclerc, Micheline Francey, Pierre Larquey en Héléna Manson.

Een slaperig Frans dorpje raakt geïnfecteerd met achterdocht vanwege anonieme dreigbrieven. In de geheimzinnige epistels, getekend Le corbeau (de raaf), worden diverse dorpelingen beschuldigd van onfatsoenlijk gedrag. Le corbeau is één van de meest bejubelde film noirs vanwege de sfeervolle cinematografie, de effectieve suspense en de treffende zedenles (niemand is fatsoenlijk). Tegelijkertijd is de film besmet omdat de makers werkten voor productiehuis Continental, een filmbedrijf dat door nazi Joseph Goebbels in 1940 was opgezet om het Franse publiek te sussen met a-politiek vermaak. Na de bevrijding werd cineast Clouzot voor twee jaar geschorst en kreeg acteur Fresnay zes maanden celstraf.

The Tinder Swindler
Verenigd Koninkrijk 2022. Documentaire van Felicity Morris.

Bij de meeste vrouwen die op Tinder een knappe, gevoelige miljonair met privéjet ontmoeten, zullen hopelijk meteen alarmbellen gaan rinkelen. Maar vooruit, buitenstaanders hebben makkelijk praten. In The Tinder Swindler komen diverse slachtoffers aan het woord van de Israëlische zwendelaar Simon, een soort Leonardo DiCaprio in Catch Me if You Can, maar dan heel wat minder charmant. Simons tactieken zijn verbijsterend doortrapt, maar gelukkig laten zijn slachtoffers niet eindeloos met zich sollen. Fascinerende true crime-docu van een van de makers van Don’t F*ck with Cats, vlot en smaakvol geregisseerd.

Benedetta
Frankrijk 2021. Drama van Paul Verhoeven. Met o.a. Virginie Efira, Charlotte Rampling, Lambert Wilson, Daphne Patakia en Olivier Rabourdin.

Paul Verhoeven, Jezus en lesbische nonnen. Wat kan er dan nog misgaan? Weinig, en Benedetta is dan ook zeker een fijne film. Over macht, religieuze visioenen en de pest die door 17de-eeuws Europa raast (let wel: de film werd opgenomen vóór de coronacrisis). Maar Benedetta werd niet het schandaal waar wellicht Verhoeven én het festival van Cannes, waar de film afgelopen juli in première ging, op gehoopt hadden. Afgezien van een tot dildo bewerkt Mariabeeldje, blijkt dit namelijk een tamelijk nette film. Eerder spannend dan schokkend. Met vileine dialogen en de grote doorbraak van de Waalse actrice Efira, die fantastisch is als de al dan niet bezeten Benedetta.

Dear Comrades!
Rusland 2020. Drama van Andrey Konchalovskiy. Met o.a. Yuliya Vysotskaya, Vladislav Komarov en Andrey Gusev.

In juni 1962 liepen de gemoederen in industriestad Novotsjerkassk hoog op, toen op dezelfde dag dat de voedselprijzen werden verhoogd ook de lonen van de werknemers met een derde werden gekort. De staking die daarop volgde werd door de KGB en het Sovjetleger bloedig neergeslagen in wat nu het Bloedbad van Novotsjerkassk heet. Oudgediende Konchalovskiy (Runaway Train) volgt in dit indrukwekkende, historische drama het trotse Partijlid Lyuda, wier idealen op losse schroeven komen te staan wanneer haar opstandige dochter een van de stakers blijkt en na het bloedbad nergens te bekennen is. Geschoten in prachtig zwart-wit en winnaar van de speciale juryprijs op Venetië 2020.

naar vpro cinema