VPRO Gids 7

12 februari t/m 18 februari
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Before the Last Curtain Falls
Duitsland/België 2014. Documentaire van Thomas Wallner.

De Belgische choreograaf Alain Platel vroeg een aantal op leeftijd geraakte dragqueens en trans-acteurs of ze zijn theaterstuk Gardenia wilden opvoeren. Het werd onverwachts een hit en ruim tweehonderd keer opgevoerd in 25 landen. In Before the Last Curtain Falls neemt het theatergezelschap afscheid van het stuk dat ze voor de laatste keer spelen. Stukjes daarvan zijn te zien, maar in de documentaire draait het vooral om de persoonlijke levens van de performers. In intieme interviews vertellen ze openhartig over hun zoektocht naar identiteit en zelfacceptatie. Gesprekken die prachtig illustreren hoe eigenlijk niemand op deze planeet in één hokje te plaatsen valt en ieder levensverhaal uniek is.

Mijn beste vriendin Anne Frank
Nederland 2020. Drama van Ben Sombogaart. Met o.a. Aiko Beemsterboer, Josephine Arendsen, Roeland Fernhout, Lottie Hellingman en Stefan de Walle.

Op feiten gebaseerd WO II-drama over twee ingrijpende periodes uit het leven van Hannah Goslar (1928), de beste vriendin van Anne Frank (1929). We pikken de twee eerst op aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. De film is dan meer coming-of-age-drama dan oorlogsdrama, maar dat verandert wanneer beiden in 1945 zijn opgepakt en naar concentratiekamp Bergen-Belsen zijn afgevoerd. Aangrijpend, maar zonder melodrama verfilmd door regisseur Sombogaart (De Tweeling, De storm) en met uitstekend spel van Arendsen als de schuchtere Hannah en Beemsterboer als de uitbundige Anne.

My Generation
Verenigd Koninkrijk 2017. Documentaire van David Batty.

Nostalgisch documentair uitstapje naar de Britse jeugdcultuur van Swinging London in de jaren zestig, met acteur Michael Caine (Alfie) als gids. Een vrolijke, uitbundige collage van archiefmateriaal, met op de geluidsband muziek van bands als The Beatles en The Kinks, en voorzien van commentaar en persoonlijke anekdotes van vele creatieve tijdgenoten als model Twiggy, muzikant Roger Daltrey en modeontwerpster Mary Quant. Geen doorwrochte analyse, maar een kleurrijk portret van onconventionele creatieve geesten uit de arbeidersklasse die de maatschappelijke verhoudingen destijds op hun kop zetten.

The Electrical Life of Louis Wain
Verenigde Staten 2021. Biografie van Will Sharpe. Met o.a. Benedict Cumberbatch, Claire Foy, Andrea Riseborough, Toby Jones en Sharon Rooney.

Biopic over het leven van kunstschilder Louis Wain (Cumberbatch), die eind negentiende eeuw de wereld veroverde met zijn surrealistische kattentekeningen. Wain staat daarom ook wel bekend als ‘de oervader van de kattensamenleving’, omdat de kat door zijn invloed voor het eerst écht werd geaccepteerd als huisdier. Maar Wains genialiteit komt met vele gebreken, want door zijn traumatische jeugd is hij óók een man van honderd-en-een neuroses. Vertrouwd terrein dus voor Cumberbatch, die de rol van briljante excentriekeling tot zijn handelsmerk heeft gemaakt. Helaas durft de film zelf nooit écht de gekte te omarmen, waardoor het eindresultaat jammerlijk veilig blijft.

naar vpro cinema