VPRO Gids 6

5 februari t/m 11 februari
Pagina 39 - ‘Podcasts’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Podcasts

De beste podcasts, uitgelicht in het on demand aanbod.

Aangenaam: Vanessa

Sinds zangeres Vanessa begin jaren tachtig bekend werd door haar vrolijke popliedjes en diepe decolleté, nam de naam een duikvlucht in de burgerlijke stand. Voor Nederlanders is Vanessa synoniem voor ‘ordinair’. 

In Ierland denkt men daar heel anders over, leert Edda Heinsman van de podcast Aangenaam. Daar noemt men de naam chic en zelfs koninklijk. In deze aflevering onderzoekt ze het tragische liefdesverhaal uit de achttiende eeuw van de de beroemde dichter Jonathan Swift en de allereerste Vanessa, die eigenlijk Esther heette. 

ELJA LOOIJESTIJN

Decoder Ring: Jane Fonda's Workout

In deze aflevering van Decoder Ring wilde presentator Willa Paskin het hebben over een trend uit de jaren tachtig: de thuisworkouts van Jane Fonda. Ze regelde een interview, maar kreeg veel meer dan waar ze om gevraagd had. Fonda, die behalve fitnessgoeroe natuurlijk ook actrice en activist is, stond erop dat het gesprek een dubbelinterview werd. De aerobics waar Fonda miljoenen aan verdiende, werden namelijk ontwikkeld door haar personal trainer, Leni Cazden. Die heeft er nooit een cent van teruggezien en nauwelijks publieke waardering gekregen. Nu wil Jane schoon schip maken.

ELJA LOOIJESTIJN

naar de vpro podcastgids