VPRO Gids 6

5 februari t/m 11 februari
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Canción sin nombre
Peru 2019. Drama van Melina León. Met o.a. Pamela Mendoza, Tommy Párraga, Lucio Rojas, Ruth Armas en Maykol Hernández.

Een stemmige debuutfilm over kinderroof in de chaotische jaren tachtig, toen Peru zuchtte onder politieke onrust, enorme inflatie en de opkomst van de maoïstische terreurbeweging Lichtend Pad. Die omstandigheden spelen slechts op de achtergrond van deze ingetogen zwart-witfilm, die al is vergeleken met de Mexicaanse Oscarwinnaar Roma. Deze vertelling over twee arme, inheemse aardappelverkopers, die hulp krijgen van een journalist, leunt nog meer op sfeer. De strakke composities, folkloristische zang en poëtische beelden blijven je bij. Net als de simpele schoonheid van een klein vierkant huisje op een mistige berghelling.

Minyan
Verenigde Staten 2020. Drama van Eric Steel. Met o.a. Samuel H. Levine, Ron Rifkin, Christopher McCann, Mark Margolis en Richard Topol.

Coming-of-age-verhaal over een homoseksuele jongen en zijn weinig spectaculaire leven in een Russisch-Joodse immigrantengemeenschap in Brighton Beach, onder de rook van New York, eind jaren tachtig. Twee lange winters lang volgen we hoe tiener David samenleeft met zijn opa, helpt bij gebedsdiensten, kennismaakt met de literatuur van James Baldwin en z’n eerste liefde ontmoet. Bescheiden film die even grillig, hard en grappig is als liefdevol, verfijnd en wijs. Over overleven, geheimen, openbaringen, jezelf vinden en het opdoen van je eigen wijsheden.

Chili/Frankrijk/Verenigde Staten 2012. Drama van Pablo Larraín. Met o.a. Gael García Bernal, Alfredo Castro, Antonia Zegers, Néstor Cantillana en Alejandro Goic.

Tegenstanders van het Pinochet-regime huren in 1988 een succesvolle Chileense reclamemaker (Bernal) in, om het volk te bewegen 'nee' te stemmen in een referendum over het al dan niet aanblijven van de dictator. Hij ontwerpt een moderne, vrolijke campagne, die goed aanslaat. Dan wordt zijn baas gevraagd een tegencampagne te ontwerpen. Het slotdeel in Larraíns Pinochet-trilogie (na Tony Manero en Post Mortem) is de meest optimistische film van de drie en maakt handig gebruik van archiefbeelden uit die tijd. Genomineerd voor een Oscar voor beste buitenlandse film.

Lebanon
Israël/Duitsland/Frankrijk/Libanon 2009. Drama van Samuel Maoz. Met o.a. Itay Tiran, Yoav Donat, Oshri Cohen, Michael Moshonov en Reymond Amsalem.

Overtuigende, claustrofobische oorlogsfilm over een ­Israëlische tankeenheid die in 1982 Libanon binnendendert en de wereld ­alleen via de legerradio en een kleine tankopening kan waarnemen. Gebaseerd op eigen ervaringen van regisseur Samuel Maoz: 'Ik zal me altijd schuldig voelen over wat ik heb gedaan. Maar nu ik deze film heb gemaakt, kan ik er tenminste mee leven.' Vooral te zien als allegorie van alle militairen in oorlogssituaties, waarin gebrekkige informatie en adrenaline beslissingen met verstrekkende gevolgen afdwingen. Gouden Leeuw in Venetië.

naar vpro cinema