VPRO Gids 6

5 februari t/m 11 februari
Pagina 37 - ‘Mapjes’
papier
37

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Mapjes

Ine Boermans

Soms wil ik een columnist zijn die zich moeiteloos en scherp tegen seksisme, racisme of ander onrecht richt.

Ik probeer het weleens. De aanzetten, de flarden en de bevlogen momenten bewaar ik in mapjes op mijn bureaublad. De mapjes heten ‘Racistische politieagent Den Haag’, ‘Instanties’ en ‘Nare situaties/MeToo’.

Doe iets, knipperen ze. Schrijf iets! Misschien lukt het in mijn boek, maar misschien knipperen ze voor eeuwig als pijnlijke mapjes op mijn computer. Naast andere, fijnere mapjes. Naast het mapje ‘Afgekeurde weerfoto’s 2021-2022’ bijvoorbeeld. Een mapje van mijn zoon.

Het Jeugdjournaal vraagt kinderen elke dag foto’s op te sturen die iets met het weer te maken hebben. Tijdens het weerbericht laten ze een selectie van de ingestuurde foto’s zien. Mijn zoon wil dolgraag in het weerbericht en regisseert bijna elke dag een foto. Die foto’s bewaar ik in het mapje ‘Afgekeurde weerfoto’s 2021-2022’.

Het mapje is een soort fotodagboek geworden. Zoon kijkt stemmig uit het raam naar de regen, want zit in quarantaine. Zoon in regen op weg naar de teststraat. Zoon weer op weg naar de teststraat, want ouders hadden niet goed gerekend. Zoon mag weer naar school, in het donker. Het geeft onze momenteel beperkte wereld goed weer.

Elke dag is er lichte teleurstelling, want tot op heden is zijn foto nog niet uitgekozen. Van ‘Samir vond dertig zeesterren op het strand van Bloemendaal’ en ‘Eva hakt hout in Spijkenisse’ win je het niet snel.

‘Maar ik geef niet op hoor,’ zegt hij. ‘Mooi niet!’

Ondanks de teleurstelling kijken we het Jeugdjournaal en bespreken we alles wat wél voorbijkomt. En zolang dat niet mijn zoon is, tijdens het vangen van een zonnestraal, regendruppels of een handje gore bladeren, staat het mapje ‘Afgekeurde weerfoto’s 2021-2022’ op mijn bureaublad. Niet als iets wat knippert of pijn doet in mijn keel, maar juist als iets wat schittert als deel van een oplossing.