VPRO Gids 52

24 december t/m 6 januari
Pagina 44 - ‘Vrede aan tafel’
44

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Vrede aan tafel

Nadia Zerouali 

Iedereen heeft weleens een familiediner meegemaakt dat uit de hand liep. Omdat je dit volgens culinair auteur Nadia Zerouali kunt voorkomen met een onweerstaanbaar toetje deelt zij het recept voor Delicious Mess.

Nadia Zerouali

Ja, ik ben een echt familiemens. Dit gaat zover dat ik terugverhuis naar Winterswijk om daar samen met mijn jongste zusje en haar gezin op een boerderij te gaan wonen. Jaja. Of ik weet waar ik aan begin? Zeker wel. De afgelopen jaren heb ik dankzij alle grote en kleine familiediners geleerd wanneer het tijd is om van tafel te gaan en de keuken in te duiken.

Iedereen kent wel een horrorverhaal over een familiediner dat niet gezellig eindigde. Uit de hand gelopen discussies over het wel of niet bestaan van culinaire toe-eigening en wokeism, wie een grotere bedreiging is voor de democratie – Baudet of Wilders? – of wat lichtere kost: ben je voor het Nederlandse of het Marokkaanse voetbalelftal? Komt in de beste families voor natuurlijk.

Mijn ervaring is dat je dit soort situaties het best kunt voorkomen met een toetje dat niemand kan weerstaan en iedereen zoet houdt, pun intended. Delicious Mess is zo’n toetje. 

Recept voor toetje Delicious Mess

toetje voor ca. acht personen

Ingrediënten

600 ml slagroom

400 g Turkse yoghurt

4 el granaatappelmelasse

2 granaatappels (1 zure & 1 zoete)

poedersuiker

rozenwater

gemalen kardemom

8 meringuenestjes

4 el fijngemalen pistache

gedroogde rozenblaadjes

Bereiding

Klop in een kom de slagroom met de yoghurt lobbig. Schep de melasse er voorzichtig doorheen.

Snijd de kroontjes in een cirkel uit de granaatappel. Nu zie je de zaadlijsten: kerf daar de granaatappel rondom in. Breek de granaatappel open door je duimen erin te zetten. Klop met een houten lepel hard op de schil boven een kom. Nu vallen de granaatappelpitjes eruit. Verwijder de witte velletjes. Meng de granaatappelpitjes naar smaak met wat poedersuiker, druppels rozenwater en een snufje kardemom. Proef of je ze zo lekker vindt en pas het zo nodig aan door wat extra poedersuiker, rozenwater of kardemom toe te voegen.