VPRO Gids 46

12 november t/m 18 november
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Anne en de vuilnismannen

Mooi artikel over Anne van de Steen in VPRO Gids #42 (p.10, ‘Vies werk en schone gesprekken’). Het was voor mij heel herkenbaar omdat ik door omstandigheden ook een jaartje vuilnisman ben geweest. Ik was bezig om een fotobureau op te zetten en verdiende nog niet voldoende om ervan rond te komen, maar zo kon ik mijn financiën wat opschroeven. Net als Anne was ik het minkukeltje van de familie, alleen was ik de oudste. Later heb ik, net als zij, een hbo-opleiding afgerond. In Nederland wordt vaak neergekeken op mensen die met hun handen werken. Dat heb ik nog altijd niet zien veranderen, terwijl mensen met een kantoorbaan toch ook minkukeltjes kunnen zijn.

SIMON VAN DER LAAN, EDE

Zeespiegel

Dan denk je te kijken naar een interessante documentaire, uitgezonden door de degelijke VPRO: De klimaatverkenner. Maar al binnen een minuut hoor je de commentator beweren dat Gouda beneden de zeespiegel ligt. Maar beneden de zeespiegel wonen de vissen. De Nederlandse polders liggen meestal onder het zeeniveau, dat is toch wel iets anders!

GERARD HERBERS, ARNHEM

Reizen Waes (2)

Kennelijk ben ik niet de enige die zich aan het optreden van de heer Waes stoort. Ik ben al zo'n twee jaar geleden afgehaakt na zijn reis door China. Ik vertoefde de afgelopen twintig jaar (tot Covid) vaak in China voor werk en ik heb door het hele land gereisd. Mijn vriendin is Chinese en ze woont in Chongqing, waar de heer Waes ook passeerde. Zijn onbenullige, vooringenomen uitlatingen (zoals ik ze overigens wel vaker tegenkom in westerse media) stoorden mij zeer. De jonge Chinese vrouw die hem begeleidde zag ik ook regelmatig met haar ogen knipperen, maar zij liet het maar – waarschijnlijk uit beleefdheid – over zich heen komen. Als ik me wil ergeren kijk ik nog wel eens een stukje.

WILLEM KLINKENBERG, KATWIJK

Het rampjaar 1672 (2)

Ik reageer op de ingezonden brief van Klaas en Simone de Boer in ‘Forum’ #45. Zij schrijven dat ze het geluid te zacht vinden ten opzichte van de muziek. Het is ons (even oud) niet opgevallen, maar wellicht zou de oplossing kunnen zijn de geluidsinstellingen van de tv te controleren. Bijna elke televisie heeft een equalizerinstelling, met de optie ‘dialoogverbetering’, ‘clear voice’, ‘filmmodus’ of hoe de verschillende merken het dan ook noemen. Misschien dat met een simpele ingreep weer voluit genoten kan worden van het programma.

JAAP VAN DEN DRIES, TILBURG

Sofia

In het artikel ‘Ruja’s cryptobedrog’ (VPRO Gids #44, p. 66) staat dat Sofia de hoofdstad van Roemenië is.

Het is nogal verwarrend. Was het bedrijf van Ruja Ignatova nu in Bulgarije of in Roemenië gevestigd? Zeker als er nog naar Ruja gezocht wordt, lijkt het me handig te weten waar dit verhaal is begonnen.

FRANCESCA DAS, AMSTERDAM

Naschrift

Ruja Ignatova wordt verdacht van een van de grootste oplichtingspraktijken ooit, maar er zijn geen aanwijzingen dat zij geprobeerd heeft Sofia naar Roemenië te smokkelen. Haar bedrijf was in Sofia gevestigd en dat is inderdaad nog altijd de hoofdstad van Bulgarije.

Het Bureau voor Topografische Verwarring

Abonnementsprijzen 2023

Komend jaar krijgt de VPRO Gids te maken met aanzienlijke prijsstijgingen voor druk, papier en distributie. Een deel van deze gestegen kosten zullen we helaas moeten doorberekenen in de abonnementsprijzen voor 2023. De prijs voor een jaarabonnement met automatische afschrijving komt dan op € 86,00. Het volledige prijsoverzicht vindt u vanaf 2 december op vprogids.nl.