VPRO Gids 45

5 november t/m 11 november
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Hubertushof

Met weemoed denken mijn vrouw en ik wel eens terug aan de ontzettend goede satirische serie Hubertushof met onder meer de makers van Jiskefet. De manier waarop de toenmalige cultuur en sfeer in een wooncentrum voor ouderen werd vertoond, was relativerend en ontzettend vermakelijk. Wij zouden het toejuichen als u deze serie nog eens in uw programma zou kunnen opnemen. Wij denken dat u veel babyboomers (ik ben zelf van 1943), maar ook anderen, daarmee vele plezierige uren kunt bezorgen. Bovendien kunnen we zien hoe de tijdgeest zich maatschappelijk heeft ontwikkeld.

PIET VAN DER SPEK, HALSTEREN

Het gouden uur

Het artikel ‘Rechercheur onder verdenking’ (VPRO Gids #43, p. 50) gaat over Het gouden uur, de nieuwe thrillerserie die draait om de nasleep van een terroristische aanslag. Hoe het filmen van zo’n aanslag precies in z’n werk gaat? Ik woon in de straat waar de aanslag is opgenomen. En in de flat waar een arrestatieteam met zware wapens de dader moesten zoeken. Het was bloederig, gewelddadig en lawaaierig. En het duurde meerdere dagen. In onze buurt wonen veel kinderen en waarschijnlijk ook mensen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld. Ik hoop dat niemand er nachtmerries en zo aan heeft overgehouden. Schoolkinderen moesten bijvoorbeeld de geschminkte figuranten aanschouwen die elke keer voor de school langs liepen. Daarna lieten de filmmakers een grote berg afval achter. Om het goed te maken mochten de kinderen een paar uur springen in een springkasteel. Zo wordt een film gemaakt. Ik word er nog steeds kwaad om als ik eraan denk.

SUZANNE ADELAAR, HAARLEM

De zon is van iedereen

Leuke aflevering van Tegenlicht: De zon is van iedereen (zie VPRO Gids #43). Helaas wel erg braaf en achterhaald. Wij zijn hier veel te laat mee. Nieuwsuur heeft Nederlandse IPCC-wetenschappers gevraagd wat hun verwachting is. Van degenen die reageerden verwachtte een meerderheid dat de aarde meer dan twee graden is opgewarmd in het jaar 2100, de rest verwacht zelfs meer dan drie graden. In de Tegenlicht-aflevering van september 2008, De race om de auto van de toekomst, is er wel uitgebreid aandacht geweest voor de tegenwerking van de olie- en auto-industrie. Politiek, overheid, semioverheid en corporaties hebben gefaald en blijven falen. Ik wil graag aandacht voor de machtsstructuur in onze maatschappij en hoe degenen op bestuurlijke posities (politici, topambtenaren en bestuurders) het algemeen belang nog altijd niet voldoende dienen. Ik mis de j'accuse!

MICHAEL HAJKOWSKI

Het rampjaar 1672

Wij hebben erg genoten van de eerste uitzending van Het rampjaar 1672 (zie VPRO Gids #42). Maar niet van die muziek onder de gesproken teksten. Het was zo hard dat het de verstaanbaarheid niet ten goede komt. Ik heb er al vaker aandacht voor gevraagd. Muziek onder de beelden, prima. Onder de gesproken tekst is vreselijk. Natuurlijk, ik behoor tot de oudere kijkers, 67, maar toch, wij willen ook goed kunnen verstaan wat er wordt verteld. Er is veel aandacht aan besteed door de makers  en dan gaat er zo te veel informatie verloren. Zo jammer! Zijn wij de enigen?

KLAAS EN SIMONE DE BOER

Kritiekloos (2)

Is Brown Sugar een racistisch nummer van de Rolling Stones? Dit wordt gesuggereerd in VPRO Gids #42 (pag.58). In de tekst wordt een Engelse slavenhandelaar opgevoerd. Hij geeft een slavin met de zweep en daarna lust hij wel een ‘brown sugar’, haar dochter van zestien. Een vlijmscherp portret dus van een racist. En geen racistisch nummer.

JOS VAN BEERS, TILBURG