VPRO Gids 39

24 september t/m 30 september
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

The Old Man and the Gun
Verenigde Staten 2018. Misdaad van David Lowery. Met o.a. Robert Redford, Danny Glover, Sissy Spacek, Casey Affleck en Tom Waits.

Met deze luchtige misdaadfilm, gebaseerd op het leven van notoire bankrover Forrest Tucker, die naar eigen zeggen uit zo’n dertig gevangenissen ontsnapte, neemt Robert Redford op 82-jarige leeftijd afscheid van het acteervak. Regisseur Lowery, met wie hij eerder de fijne Disneyfilm Pete’s Dragon maakte, grijpt elke kans aan om te verwijzen naar Redfords rijke acteergeschiedenis, wat de film een schaamteloos nostalgisch karakter geeft. De plot stelt weinig voor, maar ach, er is een mooie romance, een sfeervolle jazzsoundtrack, een smakelijke bijrol van Tom Waits. Meer is soms niet nodig.

Wedding Season
Verenigde Staten 2022. Komedie van Tom Dey. Met o.a. Pallavi Sharda, Suraj Sharma, Veena Sood en Rizwan Manji.

Volgens haar datingprofiel is Asha (Sharda) de ideale schoondochter, maar dat profiel werd geschreven door haar moeder, die vindt dat ze snel met een nette, hoogopgeleide man moet trouwen. Met Ravi (Sharma), bijvoorbeeld, die aan het MIT heeft gestudeerd. Met tegenzin gaat Asha naar een date met hem, nadrukkelijk: alleen om haar ouders tevreden te stellen. Hoe dit afloopt zal niemand verrassen, maar toch is dit een aardige romcom, die meer gaat over de relatie van de met de ouders en de goegemeente dan om Asha en Ravi. De Indiaas-Amerikaanse hogere middenklasse in Toronto wordt liefdevol, mild spottend geportretteerd.

Hable con ella
Spanje 2002. Drama van Pedro Almodóvar. Met o.a. Javier Cámara, Darío Grandinetti, Leonor Watling, Rosario Flores en Geraldine Chaplin.

'Vrouwenregisseur' Almodóvar (All About My Mother) schetst in koele tinten een tragikomisch portret van vier eenzame mensen wier levenspaden elkaar kruisen. Ziekenbroeder Benigno (Cámara) wijdt zijn leven devoot aan balletstudente Alicia (Watling), die al jaren in coma ligt. Reisboekenschrijver Marco (Grandinetti) wordt verliefd op een stierenvechtster (Flores) die eveneens in coma in hetzelfde ziekenhuis terecht komt. ‘Hable con ella’ (praat met haar) adviseert Benigno aan Marco. Het levert een ingetogen verhaal op. En het zijn niet de twee krachteloze mannen, maar in al hun stille passiviteit juist de twee vegeterende vrouwen die de meeste indruk maken.

Ali & Ava
Verenigd Koninkrijk 2021. Drama van Clio Barnard. Met o.a. Adeel Akhtar, Claire Rushbrook, Ellora Torchia, Shaun Thomas en Natalie Gavin.

Fraai romantisch drama van regisseur Barnard (The Selfish Giant) over de ontluikende liefde tussen de twee titelhelden: veertigers Ali (Akhtar) en Ava (Rushbrook). Beiden kampend met onverwerkte trauma’s uit het verleden, en allebei enigszins verbaasd over het feit dat ze weer verliefd kunnen worden. Speelt zich af in het arbeidersmilieu van Bradford, Yorkshire, maar in tegenstelling tot verschillende van haar collega’s (Mike Leigh, Ken Loach, om er maar een paar te noemen) zoomt Barnard niet in op armoede en ellende, maar op warmte en genegenheid.

naar vpro cinema