VPRO Gids 39

24 september t/m 30 september
Pagina 34 - ‘Boekentips’
papier
34

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Boekentips

Drie aanraders


Boekentips in de week van 24 september

Glimlachverzen

Alleen de warme dagen waren echt - Rob van Essen

Alleen de warme dagen waren echt (Atlas Contact), de eerste dichtbundel van Rob van Essen, lijkt eerder een vrolijk uitstapje van een geboren prozaschrijver dan het begin van een daverend poëtisch oeuvre. Neemt niet weg dat zijn droogkomische observaties en zijn talent om de lezer op het verkeerde been te zetten bijzonder aardige glimlachverzen opleveren. Zoals ‘Betere tijden’, waarin een eenbenige man tijdens een lezing vraagt wat de literatuur voor hém dan nog kan betekenen (‘wat natuurlijk heel raar was/een man in het publiek’). Elders komen een Vaandrager-spandoek op een vredesdemonstratie en meningen als gekmakend vogelgekrijs voorbij. En in het meesterlijke protestvers ‘Wat leuk dat jullie even komen kijken’ wordt een huizenbezichtiging telkens hinderlijk onderbroken door het woord ‘oorlog’.


Atlas contact

DIRK-JAN ARENSMAN

Gedecimeerd

Vogels en wij - Tim Birkhead

De Brit Tim Birkhead, gedragsbioloog, wetenschapshistoricus en bovenal ornitholoog, heeft zijn kennis en expertise in combinatie uitgeleefd in Vogels en wij (Atlas Contact), over onze gemeenschappelijke geschiedenis met vogels in de afgelopen 12.000 jaar. Werden in het oude Egypte heilige ibissen vereerd als goddelijke wezens, nog in de vorige eeuw werden vogels bij miljoenen afgeknald, vaak niet eens om ze op eten maar gewoon voor de lol. Tussen deze uitersten ligt een lang traject waarin vogels een inspiratiebron voor kunst en wetenschap vormden, werden bejaagd om vlees, veren en eieren, ontleed en in soorten verzameld, en uiteindelijk zo gedecimeerd dat bescherming en bekijks door vogelaars als enige optie resteert. Birkhead vertelt ook uitgebreid over zijn eigen vogelexpedities. 


Atlas contact

MAARTEN VAN BRACHT

Parkinsonpatiënt

Elena weet - Claudia Piñeiro

Elena zit te wachten tot haar medicatie begint te werken. Pas dan kan ze op weg naar het station. Ze moet haar reis naar de andere kant van Buenos Aires heel nauwkeurig afstemmen op haar pillen, anders haalt ze het niet. In Elena weet (Meridaan) neemt Claudia Piñeiro je mee in het onwillige lichaam van een parkinsonpatiënt. Elena’s dochter Rita, die met de nodige tegenzin voor haar zorgde, is dood gevonden in de kerk. Elena is ervan overtuigd dat ze is vermoord, maar niemand gelooft haar. Dat is de reden voor die onmogelijke treinreis. Piñeiro maakt van Elena geen zielig slachtoffer maar een narrige lastpak, en van haar reis een queeste die leidt tot een dramatische ontknoping.


Meridiaan uitgevers

KATJA DE BRUIN

naar de boekengids