VPRO Gids 38

17 september t/m 23 september
Pagina 74 - ‘woensdagetalage’
papier
74

woensdagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Oorlog en goelag doorstaan

Turn your body to the sun is een ingenieuze reconstructie van de odyssee van een Russische krijgsgevangene die zowel Hitler als Stalin overleefde.  
Het uur van de wolf

woensdag

npo 2 22.50-00.20

90 minuten

npo start

In de Tweede Wereldoorlog maakten de nazi’s in de Sovjet-Unie vijf miljoen Russen krijgsgevangen. De meesten stierven van honger en uitputting, zij die het overleefden werden na de oorlog door Stalin als landverraders beschouwd en naar strafkampen in Siberië gestuurd. Sandar Valiulin was zo’n krijgsgevangen Sovjetsoldaat, die ook nog eens de ontberingen van tien jaar goelag wist te overleven. Om vervolgens tot aan zijn dood in 1999 te blijven zwijgen over wat hij had doorstaan. Zijn dochter, de in 1964 geboren Nederlandse schrijfster Sana Valiulina, heeft steeds geprobeerd haar zwijgzame vader, een autodidactische en kunstzinnige intellectueel die zich vaak al lezend en schrijvend afzonderde van zijn gezin, te doorgronden. Ze deed dat eerder in de roman Didar en Faroek en in het essay Wortel en tak, en weet samen met regisseur Aliona van der Horst het ongelooflijke levensverhaal van Sandar op adembenemende wijze aanschouwelijk te maken in de in de documentaire Turn your body to the sun, die vorig jaar op Idfa in première ging en nu te zien is in Het uur van de wolf