VPRO Gids 37

10 september t/m 16 september
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Untold: The Girlfriend Who Didn't Exist
Verenigde Staten 2022. Documentaire van Ryan Duffy en Tony Vainuku.

Sterke documentaire in twee delen over de uit Hawaii afkomstige American footballspeler Manti Te’o, die zijn carrière begon bij de Notre Dame universiteit in het kille Indiana. Manti voelde zich daar aanvankelijk niet prettig, maar kreeg via Facebook veel steun én een langeafstandsrelatie met de leuke jonge vrouw Lennay. Manti ontpopte zich tot supertalent, maar toen ging het fout. De media komen er niet erg goed vanaf, in deze tikje gelikte maar fascinerende docu, die opent met een statement van de makers dat ze van tevoren niet wisten dat een van de geportretteerden een trans persoon was.

Wakefield
Verenigde Staten 2016. Drama van Robin Swicord. Met o.a. Bryan Cranston, Jennifer Garner, Beverly D'Angelo, Jason O'Mara en Ian Anthony Dale.

‘Wat is zo heilig aan een huwelijk en een gezin, dat je het dag in dag uit moet doorstaan? Wie kent niet de drang om het leven een tijdje stil te zetten?’ Zo luidt de innerlijke monoloog van Howard. Hij voegt de daad bij het woord als hij zich op een dag verschuilt voor vrouw en dochters, op zolder boven de vrijstaande garage. Daar vereenzaamt hij gedurende een half jaar, onderhoudend mijmerend over zijn (gezins)leven terwijl hij vrouw en dochters bespiedt. Bryan Cranston (Breaking Bad) is ijzersterk als Howard, de vermiste man op gehoorafstand.

Ixcanul
Guatemala/Frankrijk 2015. Drama van Jayro Bustamante. Met o.a. María Mercedes Coroy, María Telón, Marvin Coroy en Justo Lorenzo.

In een afgesloten Maya-gemeenschap in Guatemala woont de zeventienjarige Maria met haar ouders in een eenvoudig huisje aan de voet van een vulkaan. Haar lieve maar overbezorgde ouders willen haar uithuwelijken aan de voorman van de plaatselijke koffieplantage, maar stiekem is Maria verliefd op Pepe, die naar de VS wil vluchten. Fraai gefilmd drama biedt een fascinerend inkijkje in een onbekende wereld, met overtuigend spel van lokale, niet-professionele acteurs. Ondanks welkome humor en rauwe randjes, houdt de film vanwege de minimale plot wel iets van een gefictionaliseerde National Geographic-productie.

Destello bravío
Spanje 2021. Drama van Ainhoa Rodríguez. Met o.a. Guadalupe Gutiérrez, Isabel Gabarre Mendoza en Carmen Valverde.

De oude vrouwen in een Spaans plattelandsdorp – waar verveling en een gebrek aan liefde om voorrang strijden – wachten op een wonder dat de magie van weleer terug zal brengen. Een werkster trouwde in een geleende zwarte jurk met de man die haar parels uit China beloofde. Een oude man, die zich op de lokale televisie beklaagt over zijn weggelopen vrouw, wordt op hoongelach ontvangen. Dit door niet-professionele acteurs bevolkte speelfilmdebuut mengt documentaire-invloeden met surrealisme en magisch-realistische ingrediënten tot een originele stijloefening, die drijft op sfeer. Die vreemd is en verwrongen, benauwend en geil.

naar vpro cinema