VPRO Gids 32

6 augustus t/m 19 augustus
Pagina 29 - ‘Films on demand’
papier
29

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

L'assassin de ma fille
Frankrijk 2022. Antoine Tassin.

In 1982 lijkt het veertienjarige Franse meisje Kalinka een natuurlijke dood te sterven na een ‘lichamelijke reactie op een zonnesteek’. De autoriteiten besteden er nauwelijks aandacht aan, maar in de autopsierapporten komen allerlei merkwaardigheden aan het licht. Vader André richt zijn verdenking al snel op Kalinka’s stiefvader, een gerespecteerde Duitse dokter die inderdaad een behoorlijk dubieuze rol speelde in haar dood. De bewijzen stapelen zich op, maar een veroordeling blijft lang uit. En dus besluit André na een decennialange strijd het heft in eigen hand te nemen. Een degelijke documentaire over een roemruchte zaak, al gaat het helaas niet diep genoeg in op de morele kwesties, waardoor dit ontstellende verhaal nét iets te droogjes en chronologisch wordt opgediend.

Locke
Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten 2013. Drama van Steven Knight. Met o.a. Tom Hardy, Olivia Colman en Ruth Wilson.

Tom Hardy speelt Ivan Locke, een rechtlijnige bouwvoorman en family man die zichzelf tijdens een nachtelijke autorit in de nesten werkt. Ongelukken, misdaden of andere geijkte thriller-elementen spelen daarbij geen rol; Locke is een gewone man met gewone problemen, die hij telefonisch moet zien op te lossen. Terwijl Ivan gesprekken voert met intimi en collega’s, ontvouwt zich langzaam maar zeker een verhaal dat eigenlijk helemaal niet zo schokkend is. Maar door de slimme dosering van de informatie, en vooral het gedrag van de uitgesproken hoofdpersoon, blijf je als kijker van begin tot eind geboeid. Intelligent script, fraai camerawerk en een topprestatie van Hardy.

Beauty and the Dogs
Tunesië/Frankrijk/Zweden/Noorwegen/Libanon/Qatar/Zwitserland 2017. Thriller van Kaouther Ben Hania. Met o.a. Mariam Al Ferjani, Ghanem Zrelli, Noomen Hamda, Mohamed Akkari en Chedly Arfaoui.

De Tunesische Kaouther Ben Hania baseerde haar eerste lange speelfilm op een waargebeurde zaak uit 2012. Tijdens een studentenfeestje ontmoet de 21-jarige Mariam (Al Ferjani) de leuke Youssef en gaat met hem naar buiten. Even later is ze verkracht door twee agenten. Wat volgt, in negen hoofdstukken, is de helletocht langs ziekenhuizen en politiebureaus waar Mariam consequent niet als slachtoffer, eerder als dader wordt gezien. Trefzeker drama laat een repressief patriarchaat zien waar misschien, sinds de Arabische Lente, toch iets verandert.

After Yang
Verenigde Staten 2021. Sciencefiction van Kogonada. Met o.a. Colin Farrell, Jodie Turner-Smith, Malea Emma Tjandrawidjaja, Justin H. Min en Orlagh Cassidy.

In de nabije toekomst is het mogelijk een synthetische oudere broer voor je geadopteerde Chinese dochtertje aan te schaffen, inclusief voorgeprogrammeerde culturele achtergrond. Maar wat als die cybermens na jaren trouwe dienst opeens niet meer op te starten valt? Terwijl de vader des huizes (Farrell) het gecrashte gezinslid Yang van hot naar her sleept en langzamerhand inzicht krijgt in diens wortels, mist dochter Mika haar geliefde cyborg-broer. Minutieus in warme tinten geschoten tragikomedie, die meer filosofische vragen opwerpt dan hij beantwoordt. Yangs digitale memory-scapes met bomen en sterren zijn een lust voor het oog.

naar vpro cinema