VPRO Gids 28

9 juli t/m 22 juli
Pagina 29 - ‘Films on demand’
papier
29

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Herself
Ierland/Verenigd Koninkrijk 2020. Drama van Phyllida Lloyd. Met o.a. Clare Dunne, Molly McCann, Ruby Rose O'Hara, Ian Lloyd Anderson en Harriet Walter.

Nadat ze voor de zoveelste keer in elkaar is geslagen, besluit de Ierse Sandra (sterke rol van Clare Dunne, tevens coscenarist) haar man te ontvluchten. Gefrustreerd door de schaarste op de huizenmarkt verzint ze een plan om voor zichzelf en haar dochters een eigen huisje te bouwen. Bescheiden film van de regisseur van Mamma Mia! en The Iron Lady zit vol sympathieke personages, urgente thema’s en ontroerende momenten. Het drama is alleen wat onhandig gedoseerd: zodra een scène al te gezellig wordt is wel duidelijk dat er weer een sombere wending aan zit te komen.

Calamity
Frankrijk/Denemarken 2020. Animatie van Rémi Chayé.

Regisseur Chayé debuteerde in 2015 met de opvallend sober geanimeerde familiefilm Reis naar het noorden, over de poolexpeditie van een negentiende-eeuws meisje. In Calamity staat opnieuw een jonge historische heldin centraal: Martha Jane Cannary, de latere wildwestvedette Calamity Jane. In diezelfde minimalistische maar prachtig kleurrijke stijl zien we de twaalfjarige Jane in een karavaan naar het westen trekken, worstelend met het harde pioniersbestaan en de dominante mannen om zich heen. Het verhaal is prima, maar het zijn vooral de plaatjes, de weidse, schemerige landschappen, die betoveren. Bekroond met de hoofdprijs op Cinekid 2020. Nederlandstalige versie met stemmen van Venna van den Bosch, Vera Mann en Jonathan Demoor.

Drive My Car
Japan 2021. Drama van Ryûsuke Hamaguchi. Met o.a. Hidetoshi Nishijima, Tôko Miura, Reika Kirishima, Park Yu-rim en Jin Dae-yeon.

De auto uit de titel is een rode Saab 900 Aero coupe. Normaal wordt die gereden door de eigenzinnige theateracteur en -regisseur Yûsuke Kafuku, maar voor een klus in Hiroshima krijgt Kafuku, zeer tegen zijn zin in, een chauffeur. Dat is de jonge Misaki Watari, die net als Kafuku gebukt blijkt te gaan onder een enorm, onverwerkt trauma. Complex, maar vloeiend verteld verhaal over verlies, acceptatie en onderlinge communicatie, gebaseerd op handvol korte verhalen van schrijver Haruki Murakami. Winnaar van de prijs voor het beste scenario op Cannes 2021 en in 2022 genomineerd voor vier Oscars, waarvan de prijs voor Beste Internationale Speelfilm werd verzilverd.

België 2012. Drama van Fien Troch. Met o.a. Bent Simons, Maarten Meeuwsen, Gabriela Carrizo, Rit Ghoos en René Jacobs.

De zevenjarige Kid woont met zijn broer Billy en moeder op een varkensboerderij in de troosteloze Belgische streek de Kempen. Vader is er vandoor, met achterlating van een torenhoge schuld; de schuldeisers vallen Kids lethargische moeder dagelijks lastig. In lang aangehouden, bewegingsloze shots toont de jonge Vlaamse regisseur Fien Troch (Een ander zijn geluk, Unspoken) de bikkelharde wereld waarin de onaangepaste Kid het maar moet zien te rooien. De bijzondere sfeer wordt versterkt door de soundtrack, met zeurende elektronische muziek en koorzang.

naar vpro cinema