VPRO Gids 25

18 juni t/m 24 juni
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

The Peanut Butter Falcon
Verenigde Staten 2019. Avonturenfilm van Tyler Nilson en Michael Schwartz. Met o.a. Zack Gottsagen, Shia LaBeouf, Dakota Johnson en John Hawkes.

Een moderne variant op Huckleberry Finn rond een held met downsyndroom – het is weer eens wat anders. Amerikaanse twintiger Zack (debutant Gottsagen, die zelf ook downsyndroom heeft) ontsnapt uit een verzorgingstehuis en gaat op zoek naar een legendarische showworstelaar, van wie hij het vak hoopt te leren. Onderweg sluit hij een verrassende vriendschap met een ruige visser (LaBeouf). Dit southern sprookje is hier en daar te kluchtig, maar de ontwapenende Gottsagen en erg goed spelende LaBeouf hebben een fijne chemie samen en geven de film een hoge sympathiefactor.

Duplicity
Verenigde Staten/Duitsland 2009. Thriller van Tony Gilroy. Met o.a. Clive Owen, Julia Roberts, Tom Wilkinson, Paul Giamatti en Dan Daily.

Ray (Owen) en Claire (Roberts) zijn na hun mooie carrières bij de Amerikaanse en Britse geheime diensten, waarin ze elkaar zowel letterlijk als figuurlijk tegen het lijf liepen, overgestapt naar bedrijfsspionage. Dan zien ze een gouden kans: kunnen ze hun respectievelijke bazen niet bedriegen en er vandoor gaan met een enorme som geld? Waarna al snel de vraag rijst of ze elkaar wel kunnen vertrouwen. De vraag is steeds wat gemeend is en wat gespeeld, in deze charmante puzzel. Boeiend, ook door de sterke chemie tussen twee acteurs in topvorm.

Nightmare Alley
Verenigde Staten/Mexico/Canada 2021. Misdaad van Guillermo del Toro. Met o.a. Bradley Cooper, Cate Blanchett, Toni Collette, Willem Dafoe en Richard Jenkins.

Amerika, 1939. Stanton Carlisle (Cooper) is een man met een duister verleden, wanhopig op zoek naar een betere toekomst. Tussen de ‘freaks’ op de kermis vindt hij even rust, maar echt tevreden of gelukkig wordt hij niet en al snel wil hij meer. Waarna hij met kermisklant Molly (Mara) naar de grote stad trekt. Prachtig sinister sprookje over bedrog en hoe mensen bedrogen willen worden van de Mexicaanse regisseur Del Toro (van Oscarwinnaar The Shape of Water). Gebaseerd op de gelijknamige film noir uit 1947 van Edmund Goulding.

Apples

PICL (vanaf 24 juni)

Griekenland 2020. Drama van Christos Nikou. Met o.a. Aris Servetalis, Sofia Georgovassili en Anna Kalaitzidou.

In een uitgeklede fantasieversie van Athene waart een ziekte rond waardoor mensen plots hun geheugen verliezen. Een geneesmiddel is er nog niet, maar de overheid heeft wel een programma ontwikkeld voor patiënten die nieuwe herinneringen willen creëren. Het intrigerende uitgangspunt van dit droogkomische drama is erg charmant maar net iets te minimalistisch uitgewerkt: diepere lagen worden meer gesuggereerd dan aangeboord. Niettemin een veelbelovende eerste speelfilm van de voormalige regieassistent van Yorgos Lanthimos en Richard Linklater. Kort door de bocht: van die eerste zie je het absurdisme terug, van die tweede de humane blik.

naar vpro cinema