VPRO Gids 25

18 juni t/m 24 juni
Pagina 29 - ‘Internetrustpunten’
papier
29

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Internetrustpunten

Cesar Majorana

In 2019 was ik depressief. Ik deed aan therapie, lag veel in bed en liet mijn smartphone vergroeien met mijn hand.

Die telefoon, met het formaat van een zuinige chocoladereep, was een poort tot miljoenen breinen die allemaal iets hadden bedacht om mij te vermaken. Een halfuur uitleg over mijn favoriete onderwaterdier? Ik kijk. Mijn vrienden zijn buiten de deur iets leuks aan het doen? Ik wil de foto’s zien. Zo is het internet is voor veel mensen een traumabeertje. Voor mij werd het een gewoonte om hele YouTubekanalen te bingewatchen, zoals je met series zou doen. Ik scrolde kilometers door Instagram. Ik las elke tweet. Reageerde op niemands e-mail. Ik vond een veilige haven op niche-Instagrams, ver van de drukte van de alledaagse mediastorm.

Zo ontdekte ik de pagina @SighSwoon, een Instagramkanaal van kunstenaar Gabi Abrão. Als ik haar posts zie ontspan ik mijn kaken, laat ik mijn schouders hangen en haal ik dieper adem. Het is een internetrustpunt. Elke wandelaar weet het belang van een rustpunt. Daar wandel je voor. Ook online. Je kunt prima picknicken langs de snelweg en dus kun je op Instagram inspiratie voor het leven opdoen.

Op @SighSwoon vind je memes over het doorbreken van ongezonde leefpatronen of het omarmen van je innerlijk. Of een meme van Kermit de Kikker. Hij ligt languit op zijn rug en kijkt naar boven. Er staat: ‘Wanneer je je kamer hebt opgeruimd, dromerige nostalgische liedjes luistert, een fijn geurtje aansteekt en intens geniet van deze hemel in je zelfontworpen persoonlijke ruimte.’ Je ziet het niet meteen, maar die kikker is intens gelukkig.

Zulke esthetische grapjes rond mentale gezondheid zijn een reddingsboei. Net als de ‘shapeshifting-methodes die Abrão predikt. Wil je meer genieten van kleine momenten? Beeld je in dat je een grot vol echo’s bent. Overladen met werk? Wees een drukke kolibrie. Ik ben in 2022 niet meer depressief, maar nog steeds wandel ik graag langs rustpunten als @SighSwoon.