VPRO Gids 23

4 juni t/m 10 juni
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Cool Abdoul
België 2021. Drama van Jonas Baeckeland en Wouter Van Haver. Met o.a. Nabil Mallat, Johan Heldenbergh, Anemone Valcke, Issaka Sawadogo en Dimitri 'Vegas' Thivaios.

Onderhoudende biopic over de Vlaamse bokser Ismaïl ‘Cool’ Abdoul, die eind jaren negentig zowel Belgisch als Europees kampioen werd. Ismaïl is getalenteerd genoeg voor de top, maar staat met één been in de criminele wereld van Gent, wat zijn carrière nogal in de weg staat. Een boksfilm die we vaker hebben gezien dus, waarin de protagonist moet kiezen tussen zijn sport en het snelle geld, en een geliefde hem op het rechte pad probeert te houden. Cool Abdoul is vooral geslaagd als biografiefilm, met name door acteur Nabil Mallat (Patser), die de bokser neerzet als gedreven sportman, naïeve romanticus en opvliegende vechtersbaas in één. Terecht won hij de Ensor (Vlaamse filmprijs) voor beste hoofdrol.

Stamping Ground
Duitsland 1971. Muziek van Hans Jürgen Pohland en George Sluizer. Met o.a. Santana, Jefferson Airplane, Pink Floyd, The Birds en Soft Machine.

In 1970 vond in het Kralingse Bos het Nederlandse antwoord op Woodstock plaats: het legendarische Holland Pop Festival, met een indrukwekkende line-up bestaande uit o.a. The Byrds, Jefferson Airplane, Pink Floyd en Santana. De toen nog onbekende regisseur George Sluizer (Spoorloos) legde het allemaal vast, samen met cameramensen als Jan de Bont (Twister) en Theo van de Sande (De aanslag). Vanaf het podium gefilmde optredens worden in de documentaire afgewisseld met beelden van uitzinnige dansende, blowende en naakt zwemmende bezoekers. Stamping Ground werd een flop in de Nederlandse bioscopen – het festival zelf ging ook direct failliet, omdat een fors deel van de toeschouwers geen kaartje had gekocht – en is zeker niet zo goed als de Oscarwinnende documentaire over Woodstock, maar een prachtig tijdsdocument is het absoluut. In 2020 verscheen een digitaal gerestaureerde director’s cut. In de originele versie waren onder meer onverklaarbare montages van molens en bloembollenvelden te zien, die de Duitse coregisseur en editor Hansjürgen Pohland uit een andere film had gehaald.

De Patrick
Nederland/Frankrijk/Verenigd Koninkrijk/Duitsland 2019. Komedie van Tim Mielants. Met o.a. Kevin Janssens, Pierre Bokma, Hannah Hoekstra, Frank Vercruysse en Tine Van den Wyngaert.

Patrick (gespeeld door Bekende Vlaming Janssens) is een grote, vriendelijke reus, die sociaal niet erg handig is en ondanks zijn 39 jaar nog bij zijn ouders woont. Op een nudistencamping. Het leven kabbelt voorbij, totdat ineens Patricks vader overlijdt, er op de camping geld wordt gestolen en Patrick ook nog eens zijn favoriete hamer kwijtraakt. Tragikomedie van tv-regisseur Mielants (Peaky Blinders, Legion) behandelt uiteenlopende thema’s als rouw, authenticiteit en ambitie, maar blijft bovenal boeien door de terloopse humor, stijlvaste regie en de perfect getroffen toon.

Sun Children
Iran 2020. Drama van Majid Majidi. Met o.a. Ali Nassirian, Javad Ezati, Tannaz Tabatabaei en Roohollah Zamani.

Ali, een twaalfjarig straatjochie dat met z’n vrienden autobanden van dure auto’s uit parkeergarages steelt, krijgt van zijn baas opdracht om op zoek te gaan naar een verborgen schat. Die is te vinden via een oude, half ingestorte tunnel onder het schoolgebouw, die uitkomt bij begraafplaats. En dus melden Ali en zijn vrienden zich aan bij de school en doen ze net alsof ze les willen krijgen. Dynamische, avontuurlijke jeugdfilm over uitbuiting, die zich afspeelt in Iran. Vlot verteld en beweeglijk als de kinderen, gefilmd in levendige kleuren.

naar vpro cinema