VPRO Gids 20

14 mei t/m 20 mei
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Austenland
Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten 2013. Romantische komedie van Jerusha Hess. Met o.a. Keri Russell, JJ Feild, Jennifer Coolidge en Bret McKenzie.

Dertiger Jane (Russell) is een groot fan van het werk van Jane Austen en keert haar hele spaarvarkentje om voor een verblijf in Austenland, een soort pretpark in Engeland voor Austen-gekken. Eerste speelfilm van regisseuse Hess, eerder met echtgenoot Jared het brein achter komedies als Nacho Libre, is een luchtig werk rond een door Mr. Darcy geobsedeerde vrouw die zich in historische kostuums in vroegnegentiende-eeuwse romantiek stort. Literair had er meer ingezeten, maar Russell en sidekick Jennifer Coolidge zijn aimabel.

Supernova
Nederland 2014. Drama van Tamar van den Dop. Met o.a. Gaite Jansen, Tamar van den Dop, Bob Schwarze, Elise van 't Laar en Sabine Soetanto.

Meis (Jansen) woont met haar moeder, vader en oma op de kop van een scherpe bocht ergens in niemandsland. Ze probeert te ontsnappen uit het verstikkende vacuüm van haar bestaan door de wereld te verkennen via haar zintuigen. Tamar van den Dop mengt existentialistische mijmeringen met ontluikende seksualiteit en maakt daar een beklemmende, visueel overdonderende kijkervaring van, met een hypnotiserende soundtrack. Gaite Jansen is onvergetelijk, ze neemt bezit van het scherm en laat je als kijker niet meer los.

Noche de fuego
Mexico/Duitsland/Brazilië/Argentinië/Zwitserland/Verenigde Staten 2021. Drama van Tatiana Huezo. Met o.a. Mayra Batalla, Ana Cristina Ordóñez González en Memo Villegas.

Het documentaire verleden van regisseur Tatiana Huezo is goed terug te zien in de prachtige, impressionistische observaties in dit aangrijpende drama over drie vriendinnen. Ana, Paula en Maria leven in een Mexicaans bergdorpje, waar de dienst wordt uitgemaakt door drugskartels. Huezo volgt de meiden wanneer ze een jaar of acht en een jaar of vijftien zijn. Ze leiden schijnbaar normale levens, maar de angst om ontvoerd te worden door drugsdealers is altijd aanwezig. Reden dat de lange lokken van de meiden al vroeg worden afgeknipt: als ze op jongens lijken, worden ze hopelijk met rust gelaten. Mexicaanse inzending voor de Oscars in 2022.

Tout s'est bien passé
Frankrijk 2021. Drama van François Ozon. Met o.a. Sophie Marceau, André Dussollier, Géraldine Pailhas, Charlotte Rampling en Éric Caravaca.

Na een beroerte eindigt tachtigplusser André (Dussollier) in het ziekenhuis, een schaduw van de vilein-levenslustige man die hij ooit was. Dat is geen leven, vindt André, en dus vraagt hij dochter Emmanuelle (Marceau) of zij kan helpen hem daar een eind aan te maken. Maar die wil daar absoluut niet aan meewerken. Prettig directe, onsentimentele film over euthanasie van de Franse veelfilmer Ozon (8 Femmes, Frantz, Grâce à Dieu), met fijne hoofdrollen van Marceau en Dussollier. Wel net iets te luchtig verteld om diepe indruk te maken.

naar vpro cinema