VPRO Gids 17

23 april t/m 29 april
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Metal Lords
Verenigde Staten 2022. Komedie van Peter Sollett. Met o.a. Isis Hainsworth, Adrian Greensmith, Brett Gelman, Joe Manganiello en Sufe Bradshaw.

Twee sociaal onhandige vrienden willen als metalact meedoen aan de bandwedstrijd op school, in de hoop eindelijk wat erkenning te krijgen. De plot van deze highschoolkomedie is niet al te origineel, maar wel prima uitgewerkt, met een frisse jonge cast en goedmoedige toon. Scenarist D.B. Weiss (Game of Thrones) en regisseur Peter Sollett (Nick and Norah’s Infinite Playlist) nemen zowel tieners als metal serieus. De film doet zich ruig voor, met een beukende soundtrack, grove dialogen en wat relatief donkere thema’s, maar heeft een lief, klein hartje. Zoals het een ware metalhead betaamt.

Return to Space
Verenigde Staten 2022. Documentaire van Jimmy Chin en Elizabeth Chai Vasarhelyi.

Reconstructie van de bijna twintig jaar waarin Elon Musks ruimtebedrijf SpaceX werkte aan het plan om als eerste commerciële bedrijf astronauten de ruimte in te sturen. De docu kijkt weg als een soort pamflet van Musk, waarin hij het publiek ervan probeert te overtuigen dat SpaceX meer is dan een hobby van een miljardair. Kritisch is de film van Oscarwinnaars Jimmy Chin en Elizabeth Chai Vasarhelyi (Free Solo, The Rescue) dan ook geen seconde, maar de docu biedt wel een interessant kijkje achter de schermen van het Amerikaanse ruimteprogramma, en is tegelijkertijd een vermakelijke profielschets van Musk.

On Body and Soul
Hongarije 2017. Drama van Ildikó Enyedi. Met o.a. Géza Morcsányi, Alexandra Borbély, Zoltán Schneider en Ervin Nagy.

Financieel directeur Endre en kwaliteitscontroleur Mária zien elkaar dagelijks in de bedrijfskantine van het Hongaarse slachthuis waar ze werken. Daar schutteren ze wat af. Tot ze bij toeval ontdekken 's nachts dezelfde droom te delen, waarin ze als vrije herten rondsnuffelen in een weids woud. Betoverende liefdesgeschiedenis in een abattoir, die de koppen van de runderen die daar routinematig worden geslacht met evenveel aandacht bekijkt als de mensen die er werken. Berlinale-winnaar die pleit om geen rund te zijn, maar een hert.

The Reason I Jump
Verenigde Staten/Verenigd Koninkrijk 2020. Documentaire van Jerry Rothwell.

Documentaire gebaseerd op het gelijknamige boek, dat in 2007 door de destijds vijftienjarige Naoki Higashida werd geschreven. De Japanner, die zelf een non-verbale vorm van autisme heeft, maakt in het boek duidelijk hoe het is om niet te kunnen praten terwijl je wel veel te zeggen hebt. De documentaire volgt verschillende kinderen over heel de wereld, die allemaal op hun eigen manier omgaan met deze vorm van autisme. Passages uit het boek, die overeenkomen met de ervaringen van de gefilmde families, worden mooi voorgelezen. Een aangrijpende en informatieve docu, maar het blijft onduidelijk of de kinderen daadwerkelijk weten waar ze aan meewerken.

naar vpro cinema